Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Συνεργασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με τη NASA / Η Ελλάδα πατάει στη Σελήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεργασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με τη NASA / Η Ελλάδα πατάει στη Σελήνη

Οι προτάσεις συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα αποστολής ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΛΔΟ και NASA πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, παρουσιάστηκαν χθες, από εκπροσώπους πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών στην εκδήλωση «Hellas to the Moon» που διοργάνωσε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ).

Πρόκειται για 14 προτάσεις συνολικά, που αφορούν από την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη και τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής - λήψης φωτογραφιών, μέχρι τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας στη Σελήνη, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφός της, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες και συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών του εδάφους.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν από καθηγητές που προέρχονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό, το Δημοκρίτειο, το Γεωπονικό, το ΕΜΠ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος και ιδιωτικές εταιρείες.

Ήδη, ένα χρόνο από τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού η Ελλάδα τοποθετείται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος, διασφαλίζοντας την ενασχόληση της χώρας με όλα τα επίπεδα του διαστημικού χώρου: το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων για τα μεσαία ύψη ολοκληρώθηκε, η εθνική τροχιακή θέση με τους δορυφόρους Hellas Sat 3 και 4 διασφαλίστηκε και πλέον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της χώρας στις αποστολές της ΝΑSΑ στη Σελήνη. «Οι ενέργειές μας είναι μια παρακαταθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις επόμενες γενεές σε μια χώρα η οποία ανακτά τον βηματισμό της, έχει βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς.

«Η χρήση του Διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας καθώς μας αποφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και εξήγησε: «Ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση του Διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την εθνική άμυνα όσο και για τη ίδια τη χώρα, καθώς μας αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ δήλωσε πολύ χαρούμενος «που οι Έλληνες επιστήμονες θα μετέχουν και αναμένουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία του ΕΛΔΟ με τη NASA» συμπλήρωσε. «Οι Έλληνες, που έχουν χιλιάδες χρόνια εμπειρίας στη μηχανική και την επιστήμη, αποδέχθηκαν την πρόκληση και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιτύχουν» είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Αυτοί που σήμερα μας αμφισβητούν είναι οι ίδιοι που κράτησαν, για δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, εδώ και χρόνια τη χώρα μας μακριά από τα διεθνή διαστημικά δρώμενα. Είναι οι ίδιοι που ενώ κατείχαν θέσεις και αντιπροσώπευαν τη χώρα στα μεγάλα κέντρα διαστημικών αποφάσεων δεν έχουν διεκδικήσει τίποτα για τη χώρα τους. Είναι φυσικό όλες αυτές οι προσπάθειες που κάνουμε να φαντάζουν δύσκολες για αυτούς που τις αμφισβητούν, με τον τρόπο και την ταχύτητα που εργάζονταν μέχρι σήμερα. Δεν είναι όμως τίποτα δύσκολο και ακατόρθωτο, όταν υπάρχει συλλογική, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Ο Αθανάσιος Οικονόμου, ελληνικής καταγωγής, καθηγητής στο Chicago State University, είναι υπεργολάβος NASA, ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τη NASA με τον ΕΛΔΟ. «Είναι καιρός και η Ελλάδα να μπει στον διαστημικό χάρτη. Είμαι χαρούμενος για τη συμφωνία των ΕΛΔΟ - ΝΑSΑ και τα οράματα του ΕΛΔΟ για το μέλλον. Η υπογραφή της συμφωνίας είναι το εύκολο, και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί το να στείλεις κάτι στο Διάστημα μέσα σε δύο χρόνια είναι πρωτάκουστο και θα χρειαστεί εντατική δουλειά για να πετύχουμε».

«Το Διάστημα, εκτός από ένας χώρος που εξιτάρει όλους μας, είναι μια αγορά που υπερβαίνει τα 200 δισ. δολάρια, με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης» δίνει την οικονομική διάσταση ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΔΟ Θανάσης Πότσης. «Για κάθε ευρώ επένδυσης έρχονται οκτώ ευρώ πίσω, και η Ελλάδα που έχει βιώσει σκληρή κρίση αξίζει να κοιτάξει αυτόν τον τομέα και για έναν επιπλέον λόγο, διότι διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και πρέπει να πετύχουμε την ανάσχεση brain drain. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δούλεψε εξ αρχής πάνω στο θέμα για να οργανώσει τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και να δημιουργήσει επιχειρηματικότητα».

«Με τις προσπάθειες όλων μας είμαστε σήμερα εδώ και απαντάμε σε όλες εκείνες τις σειρήνες που στην αρχή της διαδρομής, αλλά ακόμη και τώρα, προσπαθούν να μειώσουν την ελπίδα των νέων και άξιων επιστημόνων μας και να τους δημιουργήσουν αμφιβολίες λέγοντας ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα που τολμούν» σημείωσε ο αντιπλοίαρχος Γιώργος Μαντζούρης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL