Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Η Ιδιοφυΐα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Η Ιδιοφυΐα

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 - 2 Μαΐου 1519) ήταν ένας πολυμαθής Ιταλός, μοναδικός εκφραστής της Αναγέννησης και του ουμανισμού που τη συνόδευε. Οι περιοχές ενδιαφέροντός του κάλυπταν ένα τεράστιο εύρος: μηχανικές κατασκευές, ζωγραφική, γλυπτική, Αρχιτεκτονική, Φυσική Φιλοσοφία, Μουσική, Ανατομία, Γεωλογία, Αστρονομία, Βοτανική, Συγγραφική, Ιστορία και Χαρτογραφία. Έχει ονομαστεί πατέρας της Παλαιοντολογίας, της Ιχνολογίας (κλάδος της Παλαιοντολογίας) και της Αρχιτεκτονικής και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Πολλοί ιστορικοί και λόγιοι θεωρούν τον Λεονάρντο ως το πρότυπο του Αναγεννησιακού Ανθρώπου, ενός στοχαστή με απαράμιλλη περιέργεια και επινοητική φαντασία. Σύμφωνα με την ιστορικό της Τέχνης Έλεν Γκάρντνερ, το εύρος των ενδιαφερόντων του δεν είχε προηγούμενο στην καταγεγραμμένη Ιστορία και «ο νους και η προσωπικότητά του μοιάζουν σε εμάς υπεράνθρωπα, ενώ ο ίδιος ο άνθρωπος μυστηριώδης και απομακρυσμένος». Ο Μάρκο Ρόσι σημειώνει ότι, ενώ υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με τη ζωή και την προσωπικότητά του, η άποψή του για τον κόσμο ήταν περισσότερο λογική και λιγότερο μυστηριώδης και οι εμπειρικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ανορθόδοξες για την εποχή του.

Το δραματοποιημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ “Leonardo Da Vinci - The Genius” (“Λεονάρντο Ντα Βίντσι - Η Ιδιοφυΐα”) παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Ιταλού, τις διαμάχες και συμμαχίες του, τον μοναδικό τρόπο σκέψης του, τις καλλιτεχνικές και διανοητικές ανησυχίες του αλλά και το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής που έζησε.

Δημήτρης Πετάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL