Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΠΡΟΤΑΣΗ YOUTUBE / Πρόταση Youtube
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΤΑΣΗ YOUTUBE / Πρόταση Youtube

Σε αυτό το τεύχος η πρότασή μας είναι τρία βίντεο τα οποία αφορούν πειράματα που σχετίζονται με το ανθρώπινο συναίσθημα και τη Θεωρία του Νου και αναφέρονται στο άρθρο «Μελετώντας το ανθρώπινο συναίσθημα: Ο ρόλος του στην επικοινωνία και η σχέση με την ψυχοπαθολογία».

Στο πρώτο προτεινόμενο βίντεο, που έχει τίτλο “Still Face Experiment: Dr. Edward Tronick”, ο καθηγητης Ψυχολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Ψυχικής Υγείας Βρέφους - Γονέα του UMass της Βοστόνης Έντουαρντ Τρόνικ συζητά για την ικανότητα των βρεφών να “διαβάζουν” το κοινωνικό τους περιβάλλον και να αντιδρούν αναλόγως. Επίσης, τονίζει τη σημασία της συναισθηματικής αλληλεπίδρασης σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Το βίντεο είναι απόσπασμα από το DVD “Helping babies from the Bench: Using the science of early childhood in court” (www.zerotothree.org).

Χρησιμοποιώντας το πείραμα του ανέκφραστου προσώπου στο οποίο μια μητέρα αγνοεί το μωρό της για μια μικρή χρονική περίοδο, ο δρ Έντουαρντ Τρόνικ περιγράφει πώς η παρατεταμένη έλλειψη προσοχής μπορεί να οδηγήσει το βρέφος σε περιόδους κακής κοινωνικοποίησης. Ευτυχώς αυτό είναι αναστρέψιμο εφόσον πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα. Στην αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Το δεύτερο βίντεο έρχεται από το κανάλι PBS. Πρόκειται για απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του PBS με τίτλο “The Human Spark” (Η ανθρώπινη σπίθα). Στη σειρά αυτή ο ηθοποιός Άλαν Άλντα επισκέπτεται επιστήμονες σε τρεις ηπείρους αναζητώντας απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: ποια είναι αυτά τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από τα άλλα είδη; Στο βίντεο “PBS | The Human Spark - Kids Are Naturally Altruistic” ο παρουσιαστής βρίσκεται στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck όπου παρακολουθεί τις αντιδράσεις παιδιών και χιμπατζήδων σε μια φαινομενικά αυθόρμητη ανάγκη κάποιου για βοήθεια.

Στο τρίτο βίντεο με τον τίτλο “theory of mind.mov” παρακολουθούμε μια σειρά πειραμάτων στα οποία οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν το χρονικό στάδιο στο οποίο συνειδητοποιούν τα παιδιά ότι οι σκέψεις τους είναι κρυφές. Είναι η στιγμή στην οποία μπορούν να αντιληφθούν ότι οι σκέψεις των ανθρώπων είναι ιδιωτικές, ποικίλουν, μπορεί να είναι εσφαλμένες. Στο στάδιο αυτό κατανοούν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τους άλλους και αντίστοιχα αποκτούν τα εργαλεία για να εντοπίσουν όποιον πάει να τα ξεγελάσει, περνώντας θα λέγαμε ένα κατώφλι… από την αθωότητα στην ενήλικη ζωή!

Λήδα Αρνέλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL