Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
CERNονται πίσω από προσωπικές στρατηγικές και οικονομικά συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

CERNονται πίσω από προσωπικές στρατηγικές και οικονομικά συμφέροντα

“Είναι αφάνταστα καταστρεπτικό για την Ελλάδα όταν η ερευνητική πολιτική της χώρας αποφασίζεται στα κανάλια και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, όπως φαίνεται να επιχειρείται στη συγκεκριμένη περίπτωση”. Με αυτή του τη φράση ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN Κώστας Φουντάς επιχείρησε να κλείσει τον κύκλο της φτηνής αντιπολιτευτικής κριτικής με την οποία έσπευσε σημαντική μερίδα των ΜΜΕ να στηλιτεύσει απαξιωτικά τον σκεπτικισμό του υπουργείου Παιδείας στο ενδεχόμενο μελλοντικής εγκατάστασης κέντρου πρωτονικής αντικαρκινικής θεραπείας στην Ελλάδα με τεχνογνωσία του CERN.

Με πηχυαίους τίτλους, όπως “Άρνηση Ελλάδας σε επένδυση κατά του καρκίνου από το CERN”, και βαρείς υπαινιγμούς κατά του υπουργείου Παιδείας για την αναλγησία με την οποία δήθεν αντιμετωπίζει τους καρκινοπαθείς και την απέχθειά του στην εισαγόμενη τεχνολογία, επιχειρήθηκε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή παρέμβαση σε θέματα που άπτονται της υγείας των πολιτών, με μοναδικό σκοπό την προώθηση προσωπικών επιστημονικών στρατηγικών και την αποκόμιση ωχρών αντιπολιτευτικών ψιχίων.

Στον καταιγισμό των δημοσιευμάτων, άμεση ήταν η αντίδραση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι “δεν πρόκειται για κάποια επένδυση που θα έκανε το CERN στην Ελλάδα, ούτε για δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού, όπως ψευδώς έχει γραφεί από μερίδα του Τύπου. Αντίθετα, πρόκειται για την αγορά σχετικού εξοπλισμού με συνολικό εκτιμώμενο κόστος ύψους 160-180 εκατ. ευρώ και ετήσια λειτουργικά έξοδα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ”.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της “επένδυσης”, ο ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN επισημαίνει ότι, όσον αφορά τη βιωσιμότητα των υπαρχόντων κέντρων στην Ευρώπη, “διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση”, διευκρινίζοντας ότι “τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνο δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν”. “Αυτό το αναγνωρίζουν τώρα οι περισσότερες χώρες οι οποίες με αρκετό αρχικό ενθουσιασμό έλαβαν αποφάσεις για την κατασκευή τέτοιων κέντρων” καταλήγει η ανακοίνωση του Κώστα Φουντά.

Με δεδομένο ότι ο θόρυβος περί ελληνικής απόρριψης στο “κέντρο πρωτονικής αντικαρκινικής θεραπείας” ακολούθησε των δηλώσεων του καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ Ευάγγελου Γαζή, ο ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN απάντησε πως “αν όντως ο καθηγητής Ε. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο, θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση, συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ, για να λάβει το θέμα τη σωστή πορεία όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθηγητή Ε. Γαζή μέχρι σήμερα”.

"Να επενδύσουμε όπου είμαστε ανταγωνιστικοί"

“Η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύει σε ερευνητικούς τομείς στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Η ελληνική κοινότητα υψηλών ενεργειών στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχει αποδείξει πολλές φορές όχι μόνο ότι είναι απλά ανταγωνιστική, αλλά έχει και ομάδες οι οποίες διαπρέπουν με την αριστεία της έρευνάς τους στα πειράματα του CERN. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τον τομέα Φυσικής Επιταχυντών, ο οποίος ούτε κρίσιμη μάζα έχει ούτε έχει να επιδείξει για την ώρα την αριστεία των πειραματικών ομάδων του CERN”.

Κώστας Φουντάς, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: Δεν περιμένουμε αποτελέσματα πριν από το 2023

Από την πλευρά του, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, παρεμβαίνοντας στον διάλογο που τα ΜΜΕ επιχείρησαν να ανοίξουν εξ ονόματος κάποιων επιστημόνων, ξεκαθαρίζει ότι αρμόδιο ερευνητικό κέντρο ουδέποτε συμμετείχε στην εκπόνηση σχεδίου επιχειρηματικότητας για την επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην εγκατάσταση της Καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, επισημαίνοντας πως “δεν υπάρχει καμία απόφαση του σημερινού αλλά και των προηγούμενων Διοικητικών του Συμβουλίων, καμία έγκριση του προέδρου στην κατεύθυνση αυτή”. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Νούνεση, διευθυντή και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημόκριτου, που τον Ιανουάριο του 2018 συμμετείχε ως προσκεκλημένος του CERN στη συνάντηση για το εν λόγω θέμα στην Τεργέστη, “η ακτινοθεραπεία καρκινικών όγκων με δέσμες πρωτονίων βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, καθώς τόσο στη Γερμανία (Χαϊδελβέργη) όσο και στην Ιταλία (Παβία) διεξάγονται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ειδικά κέντρα, με κόστος που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι οργανισμοί που τις διεξάγουν. Οι δοκιμές αυτές δεν πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα πριν το 2023. Όπως μας ανακοινώθηκε επίσημα, σήμερα καμία ασφαλιστική εταιρεία, κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν συμμετέχουν στην κάλυψη του κόστους νοσηλείας των ασθενών”.

"Είναι μακρύς ο δρόμος της ακτινοθεραπείας"

Ο δρόμος της ακτινοθεραπείας με πρωτόνια ή και με ιόντα άνθρακα προβλέπεται να είναι μακρύς μέχρι την όποια τελική της ένταξη στην καθημερινή κλινική πράξη. Ενθαρρυντικά αποτελέσματα υπάρχουν για παιδιατρικούς καρκίνους. Κάποια όμως αποτελέσματα που ήδη δημοσιεύονται δεν είναι θετικά. Το Μάιο του 2016 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη στις ΗΠΑ για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στην επιβίωση των ασθενών αλλά ούτε και στις παρενέργειες μεταξύ της συμβατικής ακτινοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας με πρωτόνια (Journal of Clinical Oncology 34, no. 15_suppl (May 20 2016) 8500-8500 και επίσης DOI: 10.1200/JCO.2017.74.0720 Journal of Clinical Oncology - published online before print January 2, 2018).

Γεώργιος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημόκριτος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

"Η υγεία των πολιτών να μην εμπλέκεται σε επιχειρηματικά σχέδια"

Απαντώντας στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, και μάλιστα σε θέματα όπως ο καρκίνος, που απαιτούν την ύψιστη ευαισθησία όλων, κύκλοι του υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας επισημαίνουν ότι η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να εμπλέκεται σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς με απώτερο στόχο την προσέλκυση “οικονομικά ευκατάστατων ασθενών” που ενδεχομένως να προτιμήσουν την Ελλάδα έναντι άλλων χωρών και θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα “θεραπευτικού τουρισμού” αγνώστου αποτελεσματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα λειτουργούν ανά τον κόσμο περίπου 60 κέντρα ακτινοθεραπείας πρωτονίων, από τα οποία 26 έχουν την έδρα του στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, απαιτείται η ύπαρξη μιας κρίσιμης μάζας οικονομικά ευκατάστατων ασθενών -περίπου 2.000 ετησίως- για την επιβίωση ενός κέντρου ακτινοθεραπείας πρωτονίων. Δεν είναι τυχαία δε η φετινή πτώχευση ενός τέτοιου κέντρου, ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους -πάνω από 120.000 δολάρια μηνιαίως- στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ (Scripps Proton Therapy Center).

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διευκρινίζει ότι “η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN και φυσικά δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας για τη δημιουργία τέτοιας εγκατάστασης στην Ελλάδα”, κάνοντας παράλληλα λόγο για “επώνυμους επιστήμονες” που “ομιλούν δημοσίως από ό,τι φαίνεται αποκλειστικά για προσωπικές τους στρατηγικές”. Στρατηγικές που, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν σε λειτουργία πρόθυμους “επικοινωνιακούς προωθητές” ώστε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση από εθνικούς και μόνο πόρους για ένα επενδυτικό εγχείρημα αγνώστου αποτελεσματικότητας και, κατά τα διεθνή πρότυπα, εκτός των ορίων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο δε της διαφημιστικής προώθησης του πολλά υποσχόμενου “αντικαρκινικού σκευάσματος CERN” κάποιοι δεν δίστασαν να επιρρίψουν ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο και στην κυβέρνηση, με κατηγορίες περί άρνησης καινοτόμων επενδύσεων και αδιαφορίας απέναντι στους καρκινοπαθείς και στις οικογένειές τους.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, “λόγοι επιστημονικοί και ιατρικοί (το ακόμη περιορισμένο πεδίο εφαρμογών της σχετικής τεχνικής) και το υψηλό της κόστος δεν προκρίνουν τη δημιουργία κέντρου πρωτονικής θεραπείας καρκινικών όγκων στην Ελλάδα ως άμεση προτεραιότητα για τη χώρα”, συμπληρώνοντας πως “παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και συμμετέχει ενεργά στις σχετικές τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιστημονικές δραστηριότητες και διαμορφώνει ανάλογα την ερευνητική πολιτική και προτεραιοποίηση για τη χώρα”.

Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ έχει αναλάβει την υλοποίηση της Εμβληματικής Πρωτοβουλίας της Ιατρικής Ακριβείας και τη σύσταση Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, που θα εστιάσει, σε πρώτη φάση, στην έρευνα και στις κλινικές εφαρμογές στην Ογκολογία. Την Πέμπτη 17.5.18, στο ΥΠΠΕΘ θα ανακοινωθούν οι νέες τεχνολογικές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στον έλεγχο προδιάθεσης και εξατομικευμένης θεραπείας καθώς και οι σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς Υγείας που βασίζονται στα ελληνικά ερευνητικά επιτεύγματα. Επίσης, θα προσδιοριστούν οι τύποι καρκίνου στους οποίους θα εστιάσει αρχικά η έρευνα στο πρώτο στάδιο δράσης του Εθνικού Δικτύου. Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ογκολογικές κλινικές συμπράττουν για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας του καρκίνου με τις προηγμένες μεθόδους Ιατρικής Ακριβείας που τοποθετούν την Ελλάδα ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες που ασκούν την ιατρική του μέλλοντος και προωθούν την έρευνα για την αντιμετώπιση και άλλων σοβαρών ασθενειών. Στην υπογραφή της σύμπραξης θα παρευρίσκονται, εκτός από τους επικεφαλής των Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το οποίο ξεκινά τη δράση του το Εθνικό Δίκτυο, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και διεθνώς διακεκριμένοι Έλληνες ογκολόγοι. Ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας με αξιοσημείωτη δραστηριότητα στον χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της Μοριακής Βιολογίας, της Ιατρικής και της Πληροφορικής συνενώνουν τις δυνάμεις τους με συντονιστή την Πολιτεία και στόχο τον έλεγχο της προδιάθεσης εκδήλωσης και εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου. Κεντρικός στόχος είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι προσβάσιμα για όλους τους πολίτες από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL