Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Πρόταση youtube
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση youtube

Το Crash Course είναι ένα εκπαιδευτικό κανάλι στο YouTube με περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια συνδρομητές και εκατοντάδες εκατομμύρια θεάσεις. Από την πρώτη του εμφάνιση το 2011, έχει φιλοξενήσει σειρές εκπομπών εισαγωγικές σε Ανθρωπιστικές και Φυσικές Επιστήμες (Ιστορία, Βιολογία, Οικολογία, Χημεία, Ψυχολογία, Φιλοσοφία), Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομία, τεχνολογία (ηλεκτρονικά παιχνίδια, επιστήμη των υπολογιστών) κ.ά. Τόσο ο αριθμός των θεμάτων όσο και η ποικιλία τους είναι εντυπωσιακά και αξίζει κανείς να περιηγηθεί στη λίστα τους για να το διαπιστώσει. Αν και ξεκίνησε με εκπομπές των αδερφών Χανκ και Τζον Γκριν, στη συνέχεια φιλοξένησε και άλλους παρουσιαστές με αξιοσημείωτη παρουσία στη δημόσια σφαίρα.

Το Crash Course Astronomy είναι μια τέτοια περίπτωση. Τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησε η παρουσίασή του από τον αστρονόμο και συγγραφέα Φιλ Πλέιτ. Τη δεκαετία του 1990, o Πλέιτ εργαζόταν στη NASA, σε παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ, και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση και τη διάχυση της επιστήμης. Το 1998 ξεκίνησε την παρουσία του στο Διαδίκτυο, μέσω του ιστότοπου badastronomy, ενώ το 2002 εκδόθηκε το βιβλίο του «Bad Astronomy», το οποίο αναφέρεται σε κοινές παρανοήσεις που σχετίζονται με την Αστρονομία από το οικείο περιβάλλον του σπιτιού μας ώς τις θεωρίες συνωμοσίας και την Αστρολογία. Ο ιστότοπος και το βιβλίο του Πλέιτ του έχουν εξασφαλίσει το παρατσούκλι «Bad Astronomer».

Συνολικά, γυρίστηκαν σαράντα εφτά επεισόδια του Crash Course Astronomy, από τα οποία το τελευταίο «ανέβηκε» τον Φεβρουάριο του 2016. Τα θέματα παρουσιάζονται με τον ίδιο ως παρουσιαστή, σε έναν ζεστό, οικείο χώρο. Βοηθός στην παρουσίαση είναι το σκίτσο του παρουσιαστή σε καρτούν, ενώ στην αφήγηση παρεμβάλλονται γραφικά και αληθινές αστρονομικές εικόνες. Η θεματολογία είναι δομημένη με πολύ λογικό τρόπο. Το πρώτο επεισόδιο θέτει την Αστροφυσική σε ένα πλαίσιο κατανόησης του κόσμου γύρω μας, κάνοντας σαφές ότι στην πορεία χρησιμοποιούμε επιστήμες και τεχνικές που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με την Αστρονομία. Το επεισόδιο δίνει επίσης μια επισκόπηση του κόσμου από τον πλανήτη μας ώς το πολυσύμπαν. Τα υπόλοιπα επεισόδια ακολουθούν περίπου την ίδια λογική, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα στην παρατήρηση του ουρανού ώς τη γνωριμία με τους πλανήτες και το ηλιακό σύστημα και στη συνέχεια σε ολοένα μεγαλύτερες αποστάσεις και κλίμακες μεγεθών. Η σειρά ολοκληρώνεται με θέματα που αφορούν την Κοσμολογία, το Σύμπαν και τη ζωή.

H θεματολογία και ο τρόπος παρουσίασης του Crash Course Astronomy είναι ιδανικά για μια γνωριμία με την Αστροφυσική, ενώ το γεγονός ότι φιλοξενείται από ένα κανάλι με τόσο πλούσιο περιεχόμενο δίνει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να επεκτείνει κανείς τα ενδιαφέροντά του και να αποκτήσει μια ευρύτερη εικόνα των επιστημών.

Το Crash course Astronomy θα βρείτε στο link: https://www.youtube.com/watch?v=0rHUDWjR5gg

Γιάννης Κοντογιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL