Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το NetΑcad για ευπαθείς ομάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το NetΑcad για ευπαθείς ομάδες

Αυτό θα ήταν διαφήμιση. Το ίδιο, όμως, ακριβώς πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο. Πριν από λίγο καιρό, για παράδειγμα, η εταιρεία ήρθε σε επαφή με μια μεγάλη ΜΚΟ που ασχολείται με την εκπαίδευση ευπαθών ομάδων, όπως για παράδειγμα οι πρόσφυγες, οι Ρομά, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, όπως και άλλοι φορείς, στην ουσία όποιος το ζητήσει, μπορεί να έχουν τα προγράμματα εκπαίδευσης δωρεάν. Η Έλενα Πρασσάκη, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Cisco Networking Academy, αλλά και υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, μίλησε στο «Πρίσμα» για την ανάγκη εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

Χαρακτηρίζετε «πραγματική θύελλα» αυτό που συμβαίνει σήμερα. Τι εννοείτε ακριβώς;

Όλες οι τελευταίες έρευνες μας δείχνουν δύο ταυτόχρονα γεγονότα για τον αναπτυγμένο κόσμο. Το πρώτο είναι ότι η ανεργία των νέων είναι πολύ μεγάλη και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη δεξιοτήτων. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή το 63% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες παραμένουν κενές λόγω έλλειψης ταλέντου και σχετικής κατάρτισης. Αυτό το «χάσμα δεξιοτήτων» πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο όταν 50 δισ. «έξυπνες» συσκευές θα συνδεθούν στο Διαδίκτυο, απαιτώντας ακόμα υψηλότερα επίπεδα big data και δυνατοτήτων σχεδιασμού και υλοποίησης προκειμένου να υποστηριχθούν οι καινοτομίες σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Networking Academy, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cisco με επενδύσεις εκατομμυρίων, φιλοδοξεί να καλύψει το χάσμα αυτό. Το πρόγραμμα υλοποιείται, εδώ και 20 χρόνια, σε περίπου 180 χώρες και σε αυτό το διάστημα έχουν αποφοιτήσει 7,8 εκατομμύρια σπουδαστές παγκοσμίως. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται το 2001 και μέχρι σήμερα έχουμε συνολικά 28 ακαδημίες, 9.000 απόφοιτους και περίπου 50 πιστοποιημένους εισηγητές.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει;

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα της Cisco είναι κοινή για τις ακαδημίες μας και τους σπουδαστές μας σε όλο τον κόσμο. To πρόγραμμα της Networking Academy ή NetΑcad, όπως το λέμε για συντομία, περιλαμβάνει 18 μαθήματα σε δίκτυα, ασφάλεια και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cybersecurity), IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), προγραμματισμό, Linux και άλλα. Τα μαθήματα είναι μεταφρασμένα σε 20 γλώσσες, δυστυχώς όχι ακόμα στα ελληνικά, αλλά σύντομα ελπίζω. Οι καταρτιζόμενοι έχουν πρόσβαση στην online διδακτέα ύλη με username και password, σε self-test exams τα οποία αναδεικνύουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους στους διάφορους τομείς δεξιοτήτων, ενώ προτείνονται και συγκεκριμένα μαθήματα με τα οποία μπορούν να καλυφθούν τα όποια κενά. Να σημειώσουμε ότι τα 2/3 της διδακτέας ύλης βασίζονται στην πρακτική εξάσκηση.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο εμβληματικό σας πρόγραμμα;

Νομίζω ότι εάν αξίζει να αναφέρουμε ένα, θα είναι το πρόγραμμα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ιταλίας και συγκεκριμένα στη φυλακή Seconda Casa di Reclusione του Μιλάνου. Ξεκίνησε το 2002 με στόχο να βοηθήσει 120 κρατούμενους να βελτιώσουν τις τεχνολογικές δεξιότητές τους και μετά την αποφυλάκισή τους να μπορούν να διεκδικήσουν ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, οι στατιστικές που υπάρχουν δείχνουν ότι το 69% των κρατουμένων που αποφυλακίζονται μπαίνουν ξανά στη φυλακή μετά από λίγο καιρό. Το πρόγραμμα δούλεψε ως εξής: σε κάθε μάθημα συμμετείχαν 15 σπουδαστές. Από αυτούς σήμερα το 70% έχει αποφυλακιστεί. Τα δικά μας στατιστικά δείχνουν ότι 8 στους 10 από αυτούς έχουν βρει δουλειά και κανένας από αυτούς δεν επέστρεψε στη φυλακή. Κάποιοι από τους πρώην κρατούμενους εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά άλλοι δημιούργησαν δικές τους επιχειρήσεις.

Μιλήσατε όμως συνολικά για ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα;

Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας. Οι άνθρωποι αυτοί συμμετέχουν, σήμερα, ελάχιστα στην οικονομία και ζουν σε συνθήκες που παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά φτώχειας. Η Cisco ξεκίνησε ένα εσωτερικό project μέσω της NetAcad με στόχο να βελτιώσει τη ζωή τους, προσφέροντας πρόσβαση στη γνώση. Η online μέθοδος διδασκαλίας συνάδει με τις δυνατότητές τους. Στόχος μας είναι μέχρι το 2022 να δώσουμε δύναμη σε 10.000 μαθητές με ειδικές δεξιότητες για να αναπτυχθούν επαγγελματικά στην ψηφιακή οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL