Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Οι γυναίκες στην ψηφιακή εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι γυναίκες στην ψηφιακή εποχή

Είναι κρυφό μυστικό στον χώρο της τεχνολογίας ότι ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι δείχνουν τα ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων.

Πριν μερικούς μήνες, ο ιδρυτής της AliBaba Τζακ Μα προέτρεπε τους καινοτόμους επιχειρηματίες να προσλάβουν και να δώσουν ρόλο σε περισσότερες γυναίκες αν θέλουν να δουν τις επιχειρήσεις τους να αναπτύσσονται. Βέβαια, και αυτός ο τεχνολογικός κλάδος, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, απέχουν πολύ από το να δίνουν στις γυναίκες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που αξίζουν. Οι άντρες κυριαρχούν και στην παραγωγή και τη χρήση των τεχνολογιών, με την απόσταση ανάμεσα στα δύο φύλα να μεγαλώνει αντί να μικραίνει την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, είναι διαπιστωμένο ότι οι εταιρείες που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη παραγωγικότητα. Έτσι, ο στόχος για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και τη δημιουργική εξέλιξη στον επαγγελματικό χώρο αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο στόχο του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα αναφέρεται σαν ο στόχος υπ’ αριθμόν 5 στην ανάπτυξη.

Η επίτευξη αυτού του στόχου αποτέλεσε φέτος ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου Μobile World Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στα τέλη Φεβρουαρίου. Παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα διεύρυνσης του πεδίου ευκαιριών για τις νέες κοπέλες και τις γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής και εταιρικής δραστηριότητας.

Υποστηρίζοντας αυτή την πρωτοβουλία, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και ο σύνδεσμος των ελληνικών επιχειρήσεων που δημιουργούν εφαρμογές στις σύγχρονες κινητές συσκευές διοργάνωσε, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, την παρουσίαση μιας πρωτότυπης έρευνας για τη θέση της Ελληνίδας στην ψηφιακή εποχή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και συνοδεύτηκε από ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή γυναικών που έχουν διακριθεί στις επιχειρήσεις στην πολιτική και την επιστήμη.

Δυστυχώς, η εικόνα για τη χώρα μας δεν είναι καθόλου καλή. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της γενικής κατάταξης με 50 βαθμούς, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Σουηδία με 82,6 βαθμούς. Αλλά και στις επιμέρους βαθμολογίες βρίσκεται κάτω από τη βάση.

* Στον τομέα εργασίας και ισότιμης πρόσβασης στην απασχόληση, η Ελλάδα συγκέντρωσε 64,2, με μέσο όρο 71,5 στην Ε.Ε.

* Στην πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, καθώς και στην οικονομική κατάσταση των γυναικών και των ανδρών, η Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία 70,7, με μέσο όρο 79,6 στην Ε.Ε.

* Στον τομέα της γνώσης, που μετρά τις ανισότητες των φύλων στον εκπαιδευτικό τομέα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση και τον διαχωρισμό των φύλων, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 55,6, με μέσο όρο 63,4 στην Ε.Ε.

* Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στην οικιακή εργασία και στις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έχει 44,7 βαθμούς, με μέσο όρο 65,7 στην Ε.Ε.

* Στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πετυχαίνει μόλις 21,7, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους 48,5 βαθμούς.

* Στον τομέα της υγείας, που μετρά την ισότητα των φύλων ως προς την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η Ελλάδα συγκέντρωσε 83,1, με τον ευρωπαϊκό μέσο να ανέρχεται σε 87,4.

Τον Απρίλιο του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε και ενέκρινε ένα ψήφισμα σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή. Στο ψήφισμα είχαν αναφερθεί κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη μόλις το 9% των προγραμματιστών είναι γυναίκες, ότι μόλις το 19% των ηγετικών στελεχών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι γυναίκες (έναντι 45% σε άλλους τομείς υπηρεσιών) και ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 19% των επιχειρηματιών (έναντι 54% σε άλλους τομείς υπηρεσιών). Η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των προσόντων στον τομέα των ΤΠΕ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ένταξης των γυναικών και των κοριτσιών στην αγορά εργασίας. Η αύξηση του αριθμού των γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ, ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους τομείς, θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ενδυνάμωση και την ανεξαρτησία των γυναικών, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Η είσοδος περισσότερων γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ θα μπορούσε να ενισχύσει μια αγορά στην οποία αναμένεται να σημειωθούν ελλείψεις εργατικού δυναμικού και όπου η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών θα είχε ως αποτέλεσμα ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε σημαντικό βαθμό στα προγράμματα πτυχίων ΤΠΕ, όπου αποτελούν μόνο περίπου το 20% των αποφοίτων στον τομέα, ενώ μόνο το 3% του συνόλου των γυναικών αποφοίτων έχουν πτυχίο ΤΠΕ. Επίσης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες όσον αφορά την είσοδο και την παραμονή τους στον τομέα των ΤΠΕ. Το ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο μόνο το 30% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες, συντελεί στην εγκατάλειψη του τομέα των ΤΠΕ από πολλές γυναίκες λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης·

Επίσης, το ψήφισμα παραδεχόταν ότι υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση σε επαγγελματικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών και με τις ικανότητες Πληροφορικής. Η ψηφιοποίηση έχει ισχυρό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την κατανομή των μέσων ενημέρωσης, κυρίως για τους νεότερους χρήστες, δεδομένου ότι ανοίγει νέους διαύλους και επιτρέπει την εδραίωση ενός λιγότερο ιεραρχικού τοπίου μέσων ενημέρωσης, ενώ μπορεί να διευκολύνει την ενδυνάμωση των γυναικών αλλά και να τη θέσει προ νέων προκλήσεων λόγω της αρνητικής, ταπεινωτικής και στερεοτυπικής παρουσίασης των γυναικών.

Το ψήφισμα υπογράμμιζε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον εκπαιδευτικό τομέα μέσω της προώθησης του ψηφιακού γραμματισμού και της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα των ΤΠΕ. Ο τρόπος είναι η ενσωμάτωση του προγραμματισμού, των νέων μέσων και τεχνολογιών στα προγράμματα σπουδών όλων των επιπέδων καθώς και στην εξωσχολική, άτυπη και μη τυπική εκπαίδευση και σε όλους τους τύπους εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του διδακτικού προσωπικού. Ο δε στόχος είναι η μείωση και η εξάλειψη των ελλείψεων στις ψηφιακές δεξιότητες και η ενθάρρυνση των κοριτσιών και των νέων γυναικών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς της επιστήμης και των ΤΠΕ.

Από τότε και μέχρι σήμερα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL