Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
2017: Η χρονιά των λύτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

2017: Η χρονιά των λύτρων

Το 2017 ήταν αναμφισβήτητα «η χρονιά του ransomware», όπως αποδεικνύεται στην πρόσφατη Λευκή Βίβλο (https://goo.gl/txgeDv) που δημοσίευσε η εταιρεία ESET. Το ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται κρυφά στη συσκευή του θύματος (υπολογιστή, smartphone, wearable συσκευής) και ή κρατά «όμηρο» τα στοιχεία του θύματος ή απειλεί να τα δημοσιεύσει εάν δεν καταβληθούν λύτρα. Εμφανίστηκε το 2013 και υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει κοστίσει στους χρήστες πάνω από 325 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2017 οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού δεν περιορίστηκαν μόνο σε ransomware που στόχευε PC, καθώς αρκετά σημαντικό ήταν και το ποσοστό επιθέσεων ενάντια σε συσκευές Android. Τα κύρια χαρακτηριστικά στη δράση του Android ransomware το 2017 ήταν οι πρωτοποριακές μέθοδοι που χρησιμοποίησε για να εισχωρεί στα συστήματα και οι σκληρότερες απαιτήσεις σχετικά με την απόσπαση λύτρων.

Ενδεικτικό παράδειγμα της εφευρετικότητας του Android ransomware υπήρξε η κατάχρηση των υπηρεσιών προσβασιμότητας της πλατφόρμας Android οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν Άτομα με Αναπηρία. Αυτή η κακόβουλη τεχνική χρησιμοποιούνταν τυπικά από το banking malware, ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2017, εμφανίστηκε και στο Android ransomware. Πιθανά η πιο γνωστή περίπτωση αυτής της συμπεριφοράς είναι η οικογένεια ransomware DoubleLocker.

Παρά την εμφάνιση των νέων αυτών χαρακτηριστικών, η πιο δημοφιλής τεχνική επίθεσης του Android ransomware εξακολουθεί να παραμένει το κλείδωμα της οθόνης που ακολουθείται από αίτημα για λύτρα προκειμένου να μπορέσει ο χρήστης να την ξεκλειδώσει. Οι πιο συχνά ανιχνεύσιμες παραλλαγές των Android ransomware που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εκβιασμού ανήκουν στην οικογένεια Android/Locker.

Συνολικά, όμως, το Android ransomware δεν συνέχισε την ίδια ανοδική πορεία με τα προηγούμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε μέχρι το 2016, φτάνοντας στο αποκορύφωμα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το 2017 παρατηρήθηκε μια αλλαγή σε αυτή την τάση και, παρά το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό malware για Android, ο αριθμός του ransomware που στοχεύει αυτή την πλατφόρμα είχε χάσει μέρος της δύναμης του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL