Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αντικαρκινικό φάρμακο πέτυχε δραστική υποχώρηση του ιού HIV
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντικαρκινικό φάρμακο πέτυχε δραστική υποχώρηση του ιού HIV

Γάλλοι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ένα αντικαρκινικό φάρμακο πέτυχε να μειώσει δραστικά τον ιό HIV σε έναν 51χρονο ασθενή. Η ελπιδοφόρα ανακοίνωση συμπίπτει με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαν-Φιλίπ Σπανό, διευθυντή του τμήματος ιατρικής ογκολογίας του Νοσοκομείου Πιτί-Σαλπετριέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας "Annals of Oncology", ανακοίνωσαν ότι ο ασθενής που πήρε το φάρμακο νιβολουμάβη (πωλείται ως Opdivo από τη Bristol-Myers), εμφάνισε «δραστική και μόνιμη μείωση» του ιού HIV στον οργανισμό του.

Το nivolumab, ένα φάρμακο αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας που έχει χρησιμοποιηθεί κατά των καρκίνων των πνευμόνων, των νεφρών και του δέρματος, φαίνεται ότι έχει επίσης ικανότητες να καταστρέφει τα μολυσμένα με HIV κύτταρα, ακόμη και εκείνα που «κρύβονται» και ξεφεύγουν από τις συνήθεις αντιρετροϊκές θεραπείες.

«Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί, ιδίως επειδή πρόκειται για μία μόνο περίπτωση» δήλωσε ο Σπανό, πολύ περισσότερο, όπως είπε, που σε έναν άλλο ασθενή το Opdivo (ένας αναστολέας της πρωτεΐνης PD-1) δεν επέφερε ανάλογη μείωση του HIV. Όπως είπε ο Γάλλος ογκολόγος, μπορεί το φάρμακο να αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ασθενείς με HIV, οι οποίοι είναι είτε καρκινοπαθείς είτε όχι.

Ο 51χρονος, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με HIV το 1995 και με καρκίνο των πνευμόνων το 2015, είχε κάνει 31 ενέσεις νιβολουμάβης κάθε δύο εβδομάδες, ξεκινώντας το Δεκέμβριο 2016. Ο ασθενής εμφάνισε σημαντική βελτίωση μετά τους τέσσερις μήνες θεραπείας, αλλά παραμένει υπό διερεύνηση κατά πόσο ο HIV θα επανεμφανισθεί εν καιρώ στον οργανισμό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL