Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
«Η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο αρρυθμίας της καρδιάς»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο αρρυθμίας της καρδιάς»

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων σοκολάτας σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, μια συχνή και επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι του τμήματος Επιδημιολογίας της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό «Heart», αναλύοντας στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών και συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες.

Σε διάστημα 13,5 ετών υπήρξαν 3.346 διαγνώσεις αρρυθμίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο), τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες το μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10%. Ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια.

Για μεγαλύτερη κατανάλωση, πάνω από μία μερίδα τη μέρα, ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται μεν αλλά κάπως λιγότερο, κατά 14%.

Το όφελος είναι παρόμοιο για άνδρες και γυναίκες. Τα μεγαλύτερα οφέλη για μεν τις γυναίκες φαίνεται να προκύπτουν από την κατανάλωση μιας μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), για δε τους άνδρες από την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).

«Η μελέτη μας παρέχει νέες ενδείξεις για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης σοκολάτας για την υγεία και επίσης δείχνει τη σημασία που έχουν οι παράγοντες της συμπεριφοράς όπως η διατροφή για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμίας» δήλωσε η Μοστόφσκι.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, έχει καρδιαγγειακά οφέλη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για τις αρρυθμίες, μία πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου και από την οποία πάσχουν πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Δεν είναι πάντα σαφές τι την προκαλεί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας «η κατανάλωση με μέτρο, ιδίως της μαύρης σοκολάτας, μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL