Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Πιθανότητα εμφάνισης των πρώτων ανθρώπων στην Ελλάδα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιθανότητα εμφάνισης των πρώτων ανθρώπων στην Ελλάδα;

Η κάτω γνάθος που εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Ο πρώτος άνθρωπος μπορεί να εμφανίστηκε στα Βαλκάνια σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα η οποία καταρρίπτει την επικρατούσα μέχρι τώρα άποψη ότι η εμφάνιση του εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ξεκίνησε στην Αφρική. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έρευνα υπάρχει περίπτωση ο πρώτος άνθρωπος να εμφανίστηκε στην Ελλάδα.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαντλέν Μπέμε βάσισε την έρευνά της σε δύο απολιθώματα που ήταν ήδη γνωστά και μελετήθηκαν σε σχέση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που, βάσει υποθέσεων, επικρατούσαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια στα σημεία που εντοπίστηκαν.

Η εξελικτική γραμμή των προγόνων των χιμπατζήδων και των ανθρωποειδών διαχωρίστηκε πριν από 5 με 7 εκ. χρόνια περίπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης εστίασε τις μελέτες της στα τα δύο μοναδικά απολιθώματα του ανθρωποειδούς που είναι γνωστό ως γραικοπίθηκος (Greacopithecus).

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της deutsche welle, oι ερευνητές είναι σε θέση να υποθέσουν ότι ο Graecopithecus αποτελεί έναν άγνωστο μέχρι πρότινος πρόγονο του ανθρώπου (προάνθρωπο).

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι οι ρίζες των δοντιών του συμπλέκονται μεταξύ τους, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου και των μακρινών προγόνων του.

Αντίθετα στους ανθρωποειδείς πιθήκους οι ρίζες των δοντιών είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες. «Μείναμε έκπληκτοι και εμείς οι ίδιοι από τα αποτελέσματα των ερευνών μας, διότι πρoάνθρωποι μέχρι πρόσφατα είχαν εντοπιστεί μόνο στην Αφρική, νότια της ερήμου Σαχάρας», ανέφερε ένας από τους ερευνητές.

Οι αναλύσεις των ιζημάτων, από τα οποία αποσπάσθηκαν τα συγκεκριμένα απολιθώματα, οδήγησαν τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι η κάτω γνάθος που εντοπίστηκε στην Ελλάδα είναι ηλικίας 7,175 εκ. ετών, ενώ το βουλγαρικό δόντι 7,24 εκ. ετών.

Τα ευρήματα αυτά εκτιμάται ότι είναι ακόμη πιο παλιά κι από τα παλαιότερα ευρήματα αφρικανικού προανθρώπου, Σαχελάνθρωπος (Sahelanthropus), η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 6 και 7 εκ. ετών.

Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες ο διαχωρισμός προανθρώπων και χιμπατζήδων έλαβε χώρα νωρίτερα σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, και μάλιστα όχι στην Αφρική αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξαιτίας δραστικών κλιματικών μεταβολών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL