Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από τον ιό τύπου ransomware
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από τον ιό τύπου ransomware

Για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των χρηστών προσωπικών υπολογιστών και στην Ελλάδα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες από τη ραγδαία εξάπλωση του ιού τύπου ransomware, που έχει γίνει γνωστή ώς μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις μέχρι σήμερα, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο δρ Γιώργος Τσουλουχάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).
'Οπως εξήγησε ο Δρ. Γιώργος Τσουλουχάς, διδάσκων στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΔΠΘ και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΤΕΙ Καβάλας, πρόκειται για "μια οικογένεια ιών τύπου ransomware που προκαλεί ζημιές σε έναν προσωπικό υπολογιστή και στη συνέχεια απαιτεί λύτρα για να επανέλθει το εν λόγω σύστημα στην προτέρα υγιή του κατάσταση". Κατά τον κ.Τσουλουχά κάθε χρήστης ενός προσωπικού υπολογιστή "οφείλει να λάβει μέτρα ασφαλείας".
Τι θα διαπιστώσει ένας χρήστης προσωπικού υπολογιστή που έχει υποστεί κυβερνοεπίθεση
"Ο άτυχος χρήστης θα δει ένα μήνυμα που θα του λέει πως ο συγκεκριμένος υπολογιστής και δη τα αρχεία του, αρχεία όπως εικόνες, βίντεο και κείμενα, έχουν κρυπτογραφηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν μπορεί να τα δει και τα διαβάσει και για να τα "δει" εκ νέου θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό που του ζητούν. Εφόσον δε θεωρήσει πως πρόκειται για μια σοβαρή απειλή, θα αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης, όταν διαπιστώσει πως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αρχεία του. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο πως είναι θύμα τέτοιου τύπου ιού", εξηγεί ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων που αναφέρει πως "πρόκειται πράγματι για μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που γνωρίζουμε".

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL