Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους

Το Mobile World Congress 2017 είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός της ψηφιακής επικοινωνίας. Η πέμπτη ελληνική συμμετοχή στο Mobile World Congress 2017 στη Βαρκελώνη ήταν περισσότερο αναβαθμισμένη από κάθε άλλη χρονιά, με 25 εταιρείες και έμφαση στις start up, για να αναδειχτεί η εθνική προσπάθεια στροφής στην καινοτομία και την εξωστρέφεια μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Το κεντρικό μήνυμα που μεταδόθηκε ήταν ότι η χώρα μας, αν και υστερεί στη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, μπορεί να κάνει το άλμα στο μέλλον για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για να αποκτήσουν βιωσμότητα και προοπτική οι εταιρείες που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στην νέα εποχή, για να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στην περιφέρεια και στο μητροπολιτικό κέντρο, για να γίνει η ελληνική κοινωνία πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική.

Το συμπέρασμα για όποιον παρακολούθησε την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση ήταν ότι υπάρχουν βούληση και σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση, που δεν αντιμετωπίζεται ως ένας από τους τομείς της οικονομίας, αλλά ως “ο τομέας των τομέων”, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Η παρουσία της χώρας μας στη Βαρκελώνη σηματοδότησε την επένδυση στις νέες τεχνολογίες ως μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνικής συνοχής. Αυτή ήταν η βασική δέσμευση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, ο οποίος, εγκαινιάζοντας το ελληνικό περίπτερο, τόνισε ότι «Η Ελλάδα έχει αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό και καθώς βγαίνουμε από την κρίση αποκτά και εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών». Σημείωσε επίσης ότι «Οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν τη ζωή μας και ταυτόχρονα ο τρόπος αξιοποίησής τους να αποτελέσει τη βάση ώστε η κοινωνία να γίνει πιο λειτουργική, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική». Και συνέχισε: «Σε αυτή τη φάση τεχνολογικής ανάπτυξης, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και μέσω των ρυθμιστικών αρχών, ώστε να βεβαιωθούμε ότι κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν θα μείνει πίσω από τις σημαντικές αυτές εξελίξεις και την πρόσβαση στις νέες αυτές τεχνολογίες».

Ωστόσο, η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλη αν λάβει κανείς υπόψη ότι η ελληνική συμμετοχή στο Mobile World Congress αποτελεί τη μόνη συστηματική παρουσία της Ελλάδας σε διεθνή τεχνολογικά γεγονότα, κάτι που επισήμανε ο Γιάννης Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος).

Και τι δεν έγινε στη Βαρκελώνη για την τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας… Η παρουσίαση 25 δυναμικών εξωστρεφών εταιρειών του χώρου της ψηφιακής επικοινωνίας, εφαρμογών και υπηρεσιών, η δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών με τα κορυφαία στελέχη του κλάδου, η παρουσίαση νεοφυών επιχειρήσεων με διεθνή προοπτική, η ανταλλαγή εμπειριών με άλλες ξένες αποστολές, από την Αυστρία ώς την Αργεντινή και από το Ισραήλ ώς τις ΗΠΑ, η προβολή των ελληνικών πλεονεκτημάτων σε χιλιάδες εκπροσώπους ΜΜΕ από ολόκληρο τον κόσμο.

Ως βασική επιδίωξη τέθηκαν οι συνεργασίες με διεθνείς φορείς, οργανισμούς άλλων χωρών και η ενίσχυση των σχέσεων -διερεύνηση συνεργιών- με το οικοσύστημα της καινοτομίας στη Βαρκελώνη και την Καταλωνία.

Όσοι βρέθηκαν στη Βαρκελώνη ενημερώθηκαν για το 5G (την πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας, που αποτελεί το επόμενο βήμα στη βιομηχανία κινητών επικοινωνιών, επιτρέποντας αξιόπιστη δικτύωση με εντυπωσιακή ταχύτητα) καθώς και για το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), που αποτελεί πλέον πραγματικότητα και δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών μεταξύ τους, φέρνοντας ταχύτατες και ριζικές αλλαγές σε κάθε τομέα της καθημερινότητά μας, σε σπίτια, γραφεία, λοιπούς χώρους εργασίας, τρόπους ψυχαγωγίας κ.λπ. Καθοριστική είναι η εφαρμογή του στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, επιβάλλοντας την ταχύτατη προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

Το πάρτι της ελληνικής αποστολής «Taste the Greek Spirit» έγινε πόλος έλξης των εκθετών και συνεργατών και συνέβαλε στην προετοιμασία διεθνών συνεργιών, που ήταν άλλωστε και ο βασικός στόχος της φετινής αποστολής. Αυθεντικές ελληνικές γεύσεις που προσέφερε η ERGON, τσίπουρο Δεκαράκι και ούζο Πλωμαρίου προσφέρθηκαν στους επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου και έδωσαν διαφορετικό τόνο και χρώμα την Έκθεση.

Θανάσης Αντωνίου

Εθνικό σχέδιο για τις νέες τεχνολογίες

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς στις παρεμβάσεις του περιέγραψε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που περιλαμβάνει:

Ξεκάθαρο θεσμικό τοπίο και ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μονοπωλήσουν την αγορά οι λίγοι και μεγάλοι.

Αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και μόχλευσή τους μέσω Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Προσέλκυση ιδεών και επενδύσεων μέσα από το πρόγραμμα για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, που διοχετεύει 120 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ελληνικών startups. Ήδη κατατέθηκαν 5.000 προτάσεις, από τις οποίες έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση οι 1.500 προς χρηματοδότηση.

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από το Fund of Funds, που -σε συνεργασία με το European Investment Fund- χρηματοδοτεί με 260 εκατ. ευρώ (κονδύλι το οποίο, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ.).

Επικοινωνιακή καμπάνια για να πειστεί ο κόσμος ότι οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν προς όφελός του, ότι φέρνουν επανάσταση στη δουλειά, την υγεία, την κοινωνία.

Τι είναι το MWC

Το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη αποτελεί σε ετήσια βάση το σημαντικότερο γεγονός σε διεθνές επίπεδο στον τομέα κινητών επικοινωνιών και γενικότερα ψηφιακής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται δεκάδες σεμινάρια, συνέδριο και η έκθεση σε έναν χώρο που καλύπτει περισσότερα από 90.000 τ.μ., όπου παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες τάσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό χώρο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, εθνικές αποστολές και φορείς από όλο τον κόσμο.

Οι επισκέπτες της έκθεσης για φέτος αναμενόταν να ξεπεράσουν τους 100.000 από 200 χώρες του κόσμου περίπου. Οι εθνικές αποστολές ήταν 160, ενώ περισσότεροι από 4.000 δημοσιογράφοι βρέθηκαν στη Βαρκελώνη για να καλύψουν τη διοργάνωση. Στις παράλληλες συνεδριακές εκδηλώσεις συμμετείχαν εκατοντάδες διευθύνοντες σύμβουλοι και επιτελικά στελέχη από τις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς.

Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, η βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών αποτελεί το 4,2% του ΑΕΠ σε διεθνές επίπεδο, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 900 δισ. δολάρια και απασχολεί πάνω από 30 εκατ. εργαζομένους.

Η ταυτότητα της ελληνικής συμμετοχής

Την ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο γ.γ. του υπουργείου και γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας. Παραβρέθηκαν επίσης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Πέτρος Ινιωτάκης, ο πρόεδρος του Enterpise Greece Χρήστος Στάικος, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών.

Οι εταιρείες που απάρτισαν την ελληνική ομάδα στη Βαρκελώνη είναι οι Accesspal, Apifon, Cross Mobile, Cytech, ΔΑΕΜ, Echoleap, Going Up, M-Stat, Motivian, Parkguru, Pitchstor, Plustic, Pobuca, Regate, SoftWeb, Synaphea, Telenavis, Upcom, Vidavo, Warply, Viva wallet, egg.

Η συμμετοχή στο MWC 2017 συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Corallia ως συντονιστή των mi-Cluster, si-Cluster και gi-Cluster, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας για συμμετοχή στα μεγάλα διεθνή γεγονότα της τεχνολογίας, και μεγάλο χορηγό τη Eurobank.

Την ελληνική αποστολή υποστήριξε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.  Υποστηρικτής της ελληνικής αποστολής ήταν η Περιφέρεια Αττικής.

Η Ελλάδα στο MWC17

Η ελληνική αποστολή -μεγαλύτερη από ποτέ- συμμετείχε φέτος για πέμπτη χρονιά στο Mobile World Congress 2017 στη Βαρκελώνη, το σημαντικότερο παγκόσμιο γεγονός της ψηφιακής επικοινωνίας. Στην αποστολή συμμετείχαν πολιτειακοί παράγοντες και 25 εταιρείες με έμφαση στις start up, για να αναδειχτεί η εθνική προσπάθεια στροφής στην καινοτομία και την εξωστρέφεια μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL