Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κόσμοι μέσα σε κόσμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόσμοι μέσα σε κόσμους

Ένας ιππότης με αστραφτερή στολή κραδαίνει ένα σπαθί με περίεργες λάμψεις ενέργειας. Σε κάθε κατέβασμα του σπαθιού του, ένας δαίμονας πέφτει νεκρός. Με τα χρυσά νομίσματα που έχει μαζέψει κατευθύνεται προς ένα κατάστημα μαγικών αντικειμένων. Ο ιππότης αρχίζει και γίνεται θολός, όπως και το περιβάλλον γύρω του. Όλα μετατρέπονται σε πολύχρωμες στάμπες και θολές κουκίδες. Ο ιππότης και ο κόσμος γύρω του σβήνουν. Όλα, πλέον, τα καλύπτει μια μαύρη οθόνη. Ο χειριστής του υπολογιστή δεν αντέχει άλλο. Παίζει πάνω από δώδεκα ώρες ακατάπαυστα ένα ψηφιακό παιχνίδι ρόλων. Κουρασμένος πλέον, επιστρέφει στο κελί του. Το πρωί θα τον σηκώσουν οι δεσμοφύλακες για να κάνει τις απαραίτητες καταναγκαστικές εργασίες στα ορυχεία και το μεσημέρι θα τον βάλουν πάλι να παίξει τον ρόλο του ιππότη. Στο παιχνίδι αυτό μπορούν να συμμετέχουν άπειροι παίκτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το μόνο που χρειάζονται είναι έναν καλό υπολογιστή με μια καλή κάρτα γραφικών. Οι παίκτες, όμως, γίνονται άπληστοι. Θέλουν να φτιάχνουν πανίσχυρους χαρακτήρες προκειμένου να κερδίζουν σε όλες τις μάχες. Όσο μεγαλύτερο επίπεδο έχεις και πολλά μαγικά αντικείμενα τόσο πιο ικανός πολεμιστής είσαι. Δεν είναι εύκολο, όμως, να συγκεντρώσεις πολλά χρυσά νομίσματα για να αγοράσεις τα πιο δυνατά μαγικά αντικείμενα. Γι’ αυτό υπάρχουν παίκτες-εργάτες που κάποιοι τους εκμεταλλεύονται για να παίζουν, ώστε να εμπορεύονται στη συνέχεια όσα θέλουν οι παίκτες-πελάτες.

Σε φυλακές της βορειοανατολικής Κίνας οι δεσμοφύλακες αναγκάζουν τους κρατούμενους να παίζουν ψηφιακά παιχνίδια ώστε να μαζεύουν χρυσά νομίσματα, μαγικά αντικείμενα και να αναβαθμίζουν χαρακτήρες του παιχνιδιού. Στη συνέχεια, μπορούν να πουλούν όλα αυτά σε άλλους παίκτες σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Πρόκειται για εργοστάσια εικονικών αγαθών. Υπάρχουν και νόμιμα εργοστάσια πλέον στην Κίνα που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Βάζουν ανθρώπους να παίζουν νύχτα-μέρα ώστε να εμπορεύονται τα ψηφιακά εικονικά «αγαθά». Το 2009 η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας είχε εκδώσει μια οδηγία που καθόριζε το πώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής τα φανταστικά νομίσματα, καθιστώντας παράνομες τις επιχειρήσεις χωρίς άδεια στο εμπόριο. Τα εργοστάσια εικονικών αγαθών προσφέρουν μεγαλύτερες αμοιβές από τα κανονικά εργοστάσια. Προσφέρουν, όμως, και κάτι άλλο. Προσφέρουν χρόνο στους πελάτες. Όταν ένας παίκτης κάπου στις ΗΠΑ ή στη Σουηδία ή την Αυστραλία αγοράζει μαγικά αντικείμενα και χρυσά νομίσματα αγοράζει πρακτικά τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να τα συλλέξει όλα αυτά μέσα στον ψηφιακό κόσμο του παιχνιδιού. Στον ψηφιακό κόσμο όλοι μοιάζουν ίδιοι. Οι λόγοι, όμως, για τους οποίους παίζουν είναι εντελώς διαφορετικοί. Οι εργάτες και οι πελάτες είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες, εντελώς αόρατες όμως μέσα στο παιχνίδι. Ο ψηφιακός κόσμος τέτοιων παιχνιδιών έχει, επομένως, ταξικές διαβαθμίσεις και σχέσεις εξουσίας που είναι αόρατες εντός του ψηφιακού κόσμου, αλλά που χωρίς αυτές ο ψηφιακός κόσμος θα ήταν διαφορετικός.

Κάπου στην άγρια Δύση, ένας άνδρας μπαίνει μέσα σε ένα σαλούν. Είναι κυνηγός κεφαλών και ψάχνει να βρει δύο επικηρυγμένους εγκληματίες. Συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες, γεμίζει τον σάκο του με τρόφιμα και νερό και ξεκινάει με το άλογό του να τους βρει. Έπειτα από δύο μέρες τους εντοπίζει, τους στήνει ενέδρα και τους σκοτώνει. Παίρνει όλα τα χρήματα που είχαν κλέψει και τα επιστρέφει στην τράπεζα της πόλης. Είναι πλέον έτοιμος να επιστρέψει σπίτι του. Παίρνει τον συρμό του μετρό που τον περιμένει λίγο παραπέρα. Στον σταθμό τον περιμένει μια λιμουζίνα. Κατευθύνεται σε έναν ουρανοξύστη, ανεβαίνει με το ασανσέρ στον τελευταίο όροφο, βάζει ένα ποτήρι μπράντι και αγναντεύει το ηλιοβασίλεμα αυτού του νέου θαυμαστού κόσμου.

Η σειρά “Westworld”, που προβλήθηκε την προηγούμενη χρονιά, είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να αξιοποιηθεί για μαθήματαΦιλοσοφίας. Η σειρά παρουσιάζει μια ομάδα επιστημόνων που δημιουργεί τεχνητούς ανθρώπους (ρομπότ) που ζουν σε ένα τεράστιο θεματικό πάρκο. Το θέμα του πάρκου είναι η Άγρια Δύση. Τα ρομπότ, οι επονομαζόμενοι «οικοδεσπότες», δεν γνωρίζουν ότι οι «ζωές» τους έχουν προγραμματιστεί από κάποιους άλλους. Αυτό το πάρκο το επισκέπτονται πλούσιοι πελάτες, οι «επισκέπτες». Τα όπλα που έχουν οι επισκέπτες-παίκτες μπορούν να σκοτώσουν τα ρομπότ. Τα όπλα που έχουν τα ρομπότ, όμως, δεν μπορούν να σκοτώσουν τους επισκέπτες. Η περιοχή αυτή έχει πάρα πολλά σενάρια, τα οποία οι επισκέπτες-παίκτες μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με τις επιθυμίες τους. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία από πλευράς παικτών και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Σύντομα, μέσα σε αυτό το παιχνίδι οι ήρωες, επισκέπτες και οικοδεσπότες, αρχίζουν να «ανακαλύπτουν» τους εαυτούς τους. Όλοι και όλες μαθαίνουν ότι σε κάθε παιχνίδι πρέπει να πολεμήσεις και να νικήσεις, όπως ακριβώς και στην αληθινή ζωή. Άνθρωποι και μηχανές ξαναγεννιούνται, επινοούν εκ νέου τους εαυτούς τους, κάνουν συγκεκριμένες επιλογές και στο τέλος αποφασίζουν τι θα απογίνουν. Η σειρά πραγματεύεται κομβικά φιλοσοφικά ζητήματα, όπως την ελευθερία της βούλησης, τη συνείδηση, τη σχέση ανθρώπων και μηχανών, τη σχέση δημιουργού και δημιουργήματος. Οι πελάτες γνωρίζουν ότι οι μηχανές δεν είναι άνθρωποι, ενώ οι μηχανές γνωρίζουν για τους εαυτούς τους ότι είναι άνθρωποι. Όταν κάποιος συμπεριφέρεται σε κάποιον σαν να είναι κάτι άλλο από αυτό που εκείνος νομίζει πως είναι, τότε η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη. Η φύση, είτε είναι μηχανή είτε είναι άνθρωπος, επινοεί τον δρόμο της και μεταμορφώνει όσους είναι μέρη της.

Άνθρωποι αγοράζουν ψηφιακά χρυσά νομίσματα για ψηφιακούς κόσμους και επινοούν νέα άβαταρ μέσα σε αυτούς τους κόσμους. Άνθρωποι πληρώνουν για να πάνε να σκοτώσουν μηχανές που ελάχιστα διαφέρουν από τους ανθρώπους. Κόσμοι μέσα σε κόσμους, άνθρωποι παράγουν αντικείμενα που δεν υπάρχουν, αλλά έχουν αξία, εμπορεύονται τον χρόνο, απωθημένα, την ίδια την ελεύθερη βούληση, υλικά αγαθά που πριν από τη χρήση είναι απλές μηχανές, αλλά ο σκοπός της ύπαρξής τους έχει να κάνει με αληθινά γεγονότα. Μηχανές και άνθρωποι σε μια διαρκή συνδιαμόρφωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL