Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Το βάρος ενός παιδιού κλειροδοτείται κατά 40% από τους γονείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το βάρος ενός παιδιού κλειροδοτείται κατά 40% από τους γονείς

Κατά μέσο όρο το 40% του βάρους ενός παιδιού κληρονομείται από τους γονείς τους, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Όσο πιο παχύ είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο βαραίνει η «κληρονομιά» των γονιών του. Για τα πιο λεπτά παιδιά το βάρος τους οφείλεται μόνο κατά 10% σε κάθε έναν από τους δύο γονείς (συνολικά 20%).

Το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 30% για τα πιο παχιά παιδιά, συνεπώς για τα πιο παχύσαρκα παιδιά ο κληρονομικός παράγων και από τους δύο γονείς μπορεί να φθάσει συνολικά στο 60%.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ντόλτον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Economics and Human Biology", αναλύοντας στοιχεία από περίπου 100.000 παιδιά και τους γονείς τους σε έξι χώρες διαφόρων ηπείρων (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ινδονησία, Ισπανία, Μεξικό).

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ο δείκτης μάζας σώματος (η αναλογία βάρους προς ύψος) ενός παιδιού κατά μέσο όρο οφείλεται κατά περίπου 20% στην μητέρα και κατά 20% στον πατέρα του, άρα συνολικά 40% και από τους δύο.

Διαπιστώθηκε ότι τα ευρήματα είναι παρεμφερή σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης μιας χώρας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η παχυσαρκία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε ο Ντόλτον. «Θα πρέπει να ξανασκεφθούμε το βαθμό στον οποίο η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα οικογενειακών παραγόντων και της γενετικής κληρονομιάς μας, παρά των αποφάσεων που παίρνουν τα ίδια τα άτομα στη ζωή τους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL