Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
NEA - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

NEA - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα Cafe Scientifique, ο θεσμός που φέρνει τους επιστήμονες σε άμεση επικοινωνία με το κοινό.

Το Καφενείο της Επιστήμης (Cafe Scientifique) είναι ένα μέρος όπου, παρέα με ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, επιστήμονες και κοινό μπορούν να συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες ιδέες στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας. Συναντήσεις αυτού του τύπου έχουν πραγματοποιηθεί σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια ακόμα και θέατρα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, εκτός του παραδοσιακού ακαδημαϊκού πλαισίου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υποκινήσει τους πολίτες να ασχοληθούν ενεργά με τις επιστήμες, να συζητήσουν με τους επιστήμονες ζητήματα που τους αφορούν άμεσα ή έμμεσα και να ασκήσουν κριτική σ’ αυτά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο Καφενείο της Επιστήμης πραγματοποιήθηκε στο Λιντς το 1998. Από εκεί ο θεσμός εξαπλώθηκε σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα και στη συνέχεια σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στις μέρες μας διοργανώνονται πολλά τέτοια Καφενεία της Επιστήμης σε όλον τον κόσμο. Σε αυτά οι επιστήμονες μπορούν να μιλήσουν για τη δουλειά τους και να συζητήσουν με πολλά διαφορετικά ακροατήρια. Στην Αθήνα το Cafe Scientifique έχει ξεκινήσει από το 2013 και έχει τύχει θερμής υποδοχής από το κοινό. 

Ομιλία Cafe Scientifique, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου

«Πώς να μοιράσετε την πίτα: Αλγόριθμοι για προβλήματα ανάθεσης αγαθών» 

Το Cafe Scientifique υποδέχεται τη νέα χρονιά κόβοντας τη βασιλόπιτα με τον πιο επιστημονικό τρόπο! Στην εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ο ομιλητής Βαγγέλης Μαρκάκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα εξηγήσει πώς μπορούν να βοηθήσουν τα Μαθηματικά και η Επιστήμη Υπολογιστών στη δίκαιη μοιρασιά αγαθών.

Η ομιλία θα εστιάσει σε μια κατηγορία αλγοριθμικών προβλημάτων που αναφέρονται στην βιβλιογραφία ως "cake-cutting problems". Ο βασικός στόχος της λύσης σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ένα σύνολο από αντικείμενα ή ένα σύνολο από δουλειές σε κάποιες εμπλεκόμενες οντότητες (π.χ. άνθρωποι, υπολογιστές, ρομπότ). Τέτοια προβλήματα έχουν εφαρμογές σε πεδία όπως η Πληροφορική, οι Πολιτικές Επιστήμες, και η Μικροοικονομική Θεωρία. Για την ομιλία δεν απαιτούνται πρότερες γνώσεις στην Επιστήμη Υπολογιστών.
Οι ομιλίες γίνονται μία φορά τον μήνα, ημέρα Δευτέρα, στις 7μ.μ., στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cafe Scientifique στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη δρ. Λίλα Κουμάντου στο e-mail: [email protected], να κάνετε "like" στη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/CafeSci.gr ή να επισκεφτείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr, όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες. 

Όσοι ενδιαφέρονται θα βρουν βίντεο προηγούμενων ομιλιών και στην ιστοσελίδα του Bodossaki Lectures on Demand (blod):
http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=644

Η επόμενη προγραμματισμένη ομιλία θα γίνει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 και έχει τίτλο «DNA, διατροφή και μακροζωία» (ομιλήτρια: Αντιγόνη Δήμα, ερευνήτρια Γ', Τομέας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ).


Νέος κύκλος διαλέξεων στο ΕΙΕ με θέμα «Επιστήμη και Θρησκεία: Μια περίπλοκη σχέση»

Με αφορμή το πρόγραμμα «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο» (Science & Orthodoxy around the World), το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ)-Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εγκαινιάζει τον δεύτερο κύκλο διαλέξεων των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ γύρω από το ζήτημα της σχέσης των επιστημών με τη θρησκεία, με τίτλο «Επιστήμη και Θρησκεία: Μια περίπλοκη σχέση». Οι ομιλητές θα αναδείξουν τις βάσεις πάνω στις οποίες δομήθηκε η σχέση αυτή και θα αναπτύξουν τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων, καθώς και τη δυναμική της σήμερα και στο μέλλον.

Το πρόγραμμα των ομιλιών:  

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, 7 μ.μ.: Επιστήμη και θρησκεία στη λογοτεχνία και την τέχνη

«Η διαμεσολάβηση της τέχνης στον διάλογο επιστήμης και θρησκείας»: Βασίλειος Κωνσταντούδης, διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

«Με σωλήνες και στοιχεία, την αλήθεια δεν θα βρεις. Θρησκεία και επιστήμη στην ελληνική ποίηση»: Γιώργος Βλαχάκης, επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017, 7 μ.μ.: Ορθοδοξία και επιστήμες στη σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση

«Επιστήμη και θρησκεία στη νεοελληνική εκπαίδευση. Αναθεωρώντας έναν άγονο ανταγωνισμό υπό το φως της ορθόδοξης θεολογίας»: Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος A΄, υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/ΙΕΠ.

«Επιστήμες, εκπαίδευση και εκκλησία στη σύγχρονη Ελλάδα»: Γιάννα Κατσιαμπούρα, επιστημονική συνεργάτις, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, 7 μ.μ.: Η θρησκεία στην επιστήμη και η επιστήμη στη θεολογία

«Η αποδοχή της Θεωρίας της Εξέλιξης από τη σύγχρονη ελληνική Θεολογία»: Μάριος Μπέγζος, προκοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η μικρο- και νανοτεχνολογία στη ζωή μας: Προβληματισμοί και προοπτικές»: Ευάγγελος Γογγολίδης, διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης-Νανοτεχνολογίας - ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας, με ελεύθερη είσοδο. Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο 210 7273516 και 700, στο e-mail: [email protected] και στις ιστοσελίδες http://www.eie.gr/ και http://www.ekt.gr.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL