Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Όσο μεγαλύτερη η οικονομική ανισότητα σε μια χώρα, τόσο πιο αγύμναστοι είναι οι νέοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όσο μεγαλύτερη η οικονομική ανισότητα σε μια χώρα, τόσο πιο αγύμναστοι είναι οι νέοι

Τη σωματική άσκηση με την οικονομική ανισότητα συσχέτισαν επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα κράτη που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα επίπεδα ανισότητας στο εισόδημα είναι συνήθως αυτά στα οποία η νεολαία διαθέτει τη χειρότερη φυσική κατάσταση, λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης και κακής διατροφής.

Σκανδιναβικές χώρες, Ισλανδία, Εσθονία, Ιαπωνία, καθώς και ορισμένες αφρικανικές (με πρώτη την Τανζανία) εμφανίζουν τις υψηλότερες «βαθμολογίες» φυσικής κατάστασης στα παιδιά 7 έως 17 ετών, ενώ σε καλές θέσεις στην κατάταξη βρίσκονται επίσης η Γαλλία και η Τσεχία.

Αντίθετα, στον «πάτο» της λίστας βρίσκεται το Μεξικό, με τις ΗΠΑ μόλις τέταρτες από το τέλος. Γενικότερα, η Αμερική (Νότια και Βόρεια) εμφανίζει υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκραντ Τόμκινσον του πανεπιστημίου της Βόρεια Ντακότα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό "British Journal of Sports Medicine". Μελέτησαν στοιχεία από 177 έρευνες από όλο τον κόσμο, που περιλάμβαναν αεροβικά τεστ σε συνολικά 1,14 εκατομμύρια παιδιά.

Ανεξάρτητα, από το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας, όσο μεγαλύτερη είναι η «ψαλίδα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών, τόσο οι νέοι της χώρας εμφανίζουν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.

Τα αγόρια εν γένει έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από τα κορίτσια, κάτι που έχει φανεί και από προηγούμενες μελέτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL