Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Αρχείο παρελθουσών θερμοκρασιών της Γης σε βάθος 2 εκ. ετών δημιούργησαν επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχείο παρελθουσών θερμοκρασιών της Γης σε βάθος 2 εκ. ετών δημιούργησαν επιστήμονες

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα -κατ' εκτίμηση- συνεχόμενο αρχείο των μεταβολών της θερμοκρασίας του πλανήτη, το οποίο φθάνει τα δύο εκατομμύρια έτη στο παρελθόν.

Από αυτό οι κλιματολόγοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το πώς αναμένεται να αλλάξει το κλίμα στο μέλλον, με τις ενδείξεις να είναι μάλλον δυσοίωνες.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν για τις θερμοκρασίες του παρελθόντος, οι οποίες έφθαναν ακόμη πιο πίσω, έως τα τρία εκατομμύρια χρόνια, αλλά εστίαζαν σε μεμονωμένες χρονικές περιόδους. Η μακρύτερη συνεχόμενη καταγραφή των θερμοκρασιών είχε πάει πίσω μόνο 22.000 χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Καρολάιν Σνάιντερ της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποιώντας πολλά στοιχεία, όπως γεωτρήσεις πυρήνων από τον βυθό ωκεανών, καθώς και διάφορα κλιματολογικά μοντέλα, για τις μεταβολές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Όπως είπε η Σνάιντερ, πρόκειται απλώς για ένα «σημείο εκκίνησης» και το θερμοκρασιακό αρχείο στο μέλλον θα βελτιωθεί περαιτέρω με τη συνεχή προσθήκη νέων στοιχείων. Η παγκόσμια θερμοκρασία εμφάνισε σταδιακή πτωτική τάση έως πριν από 1,2 εκ. χρόνια, οπότε σταθεροποιήθηκε σχετικά.

Όσον αφορά τη μελλοντική πρόβλεψη, η μελέτη εκτιμά ότι ακόμη κι αν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, η μέση θερμοκρασία έχει ήδη μπει σε τροχιά για να αυξηθεί κατά τρεις έως επτά βαθμούς Κελσίου μέσα στις επόμενες χιλιετίες.

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο της έρευνας, αν τα επίπεδα διοξειδίου διπλασιασθούν σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά τους (ήταν 280 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ σήμερα είναι περίπου 400), κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες δεκαετίες, τότε η μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να φθάσει ακόμη και τους εννέα βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, η σημερινή θερμοκρασία στη Γη είναι η υψηλότερη εδώ και περίπου 120.000 χρόνια, ενώ θεωρεί πιθανό ότι το θερμόμετρο θα φτάσει το μέγιστο όριο σε περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια.

Άλλοι επιστήμονες, ενώ επαίνεσαν τη δημιουργία ενός τόσο μακρόχρονου αρχείου θερμοκρασιών, εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί στο να δεχθούν τις τόσο ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον. Σύμφωνα με αυτούς, είναι άγνωστο το πώς ο πλανήτης θα αντιδράσει στο αυξημένο διοξείδιο σε βάθος χρόνου, ενώ υπενθύμισαν ότι στο παρελθόν πολλές εποχές πάγων ήλθαν και παρήλθαν, π.χ. λόγω μικρών μεταβολών στον άξονα περιστροφής της Γης.

Ωστόσο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι βραχυπρόθεσμα, μέσα στα επόμενα 100 - 200 χρόνια, η ανθρωπογενής αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου θα ωθήσει τη θερμοκρασία προς τα πάνω.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL