Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Στο Παρίσι / Κηδεύεται αύριο η Ελένη Ζωγράφου Μεϋνώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο Παρίσι / Κηδεύεται αύριο η Ελένη Ζωγράφου Μεϋνώ

Μια οικουμενική Ελληνίδα, η Ελένη Ζωγράφου Μεϋνώ, που πέθανε σε ηλικία 88 ετών στο Παρίσι, κηδεύεται αύριο από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Σύντροφος του πολιτειολόγου Ζαν Μεϋνώ, αφιέρωσε τη ζωή της στους αδύναμους, στους πάσχοντες, στην κοινωνική συλλογικότητα, στον ελληνισμό και στην επιστήμη.

Η πολύχρονη ενασχόλησή της στην Ελληνική Εταιρία Πολιτικής Επιστήμης, η ενεργή παρουσία της για τη στήριξη της ανοικοδόμησης και της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της, σε ένα περιβάλλον όπου το διακύβευμα αυτό αποτελούσε αδίκημα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, υπήρξε σημαντική και πολύτιμη. Με συνέπεια και αφοσίωση συνέχισε το σημαντικό έργο της τόσο στο πλαίσιο της Ένωσης Καταναλωτών που δημιούργησε, όσο και σε πολλές άλλες ομάδες ή κινήσεις πρωτοβουλίας. Υπήρξε άνθρωπος με προοδευτικό περιεχόμενο σκέψης, ανθρωποκεντρική αγωνία και προσφορά που τη χαρακτηρίζουν, ως μια παραδειγματική Ελληνίδα και χαρισματική προσωπικότητα της εποχής μας.

Η ζωή της δίπλα στον Μεϋνώ ώθησε τον γνωστό πολιτειολόγο να ασχοληθεί με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα σε μια περίοδο επώδυνη για τη χώρα, εκείνη της δικτατορίας. Τα έργα του «Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα», «Η βασιλική εκτροπή από τον κοινοβουλευτισμό του Ιουλίου 1965», «Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απριλίου του 1967», «Υπόμνημα για την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα» και πολλά άλλα αποτέλεσαν τη θεμέλια βάση της μεταπολεμικής πολιτικής επιστήμης στη χώρα και ένα σημαντικό βήμα για τη διεθνοποίηση της αντίστασης εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL