Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ερευνα στην Ελλάδα / O Pepper μαθαίνει ελληνικά με τη βοήθεια των ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερευνα στην Ελλάδα / O Pepper μαθαίνει ελληνικά με τη βοήθεια των ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Από τη φαντασία του Φίλιπ Ντικ και του Ισαάκ Ασίμοφ τα ρομπότ φαίνεται να έχουν καταφέρει το πολυ-αναμενόμενο άλμα προς την πραγματικότητα. Το κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ Pepper αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επόμενης γενιάς ρομπότ, καθώς κερδίζει τις εντυπώσεις στην επικοινωνία με τους ανθρώπους.

Από τη φαντασία στην πραγματικότητα

Επηρεασμένοι από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη ρομπότ φαντάζονται ανδροειδή με αφυπνισμένη συνείδηση και όρεξη για παγκόσμια κυριαρχία. Όσο όμως κι αν έχει εξάψει τη φαντασία μας ο κόσμος της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, τα ρομπότ που κυκλοφορούν ανάμεσά μας έχουν διάφορες μορφές και χρήσεις, συχνά τετριμμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ρομποτική σκούπα. Τελικά, τα ρομπότ δεν είναι παρά μηχανές που προγραμματίζονται, ώστε να εκτελούν σύνθετες εργασίες χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση του ανθρώπου. Κάποια από αυτά έχουν σχήμα που παραπέμπει στην ανθρώπινη μορφή, ενώ άλλα μοιάζουν με ζώα (ρομπότ για τα οποία αποτελούν έμπνευση ζωντανοί οργανισμοί). Υπάρχουν ρομπότ που μοιάζουν με τροχοφόρα οχήματα, πλεούμενα ή άλλα αντικείμενα.

Οι χρήσεις των ρομπότ διευρύνονται συνεχώς και εντοπίζονται σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Ειδικά, η χρήση των ρομπότ από τη βιομηχανία αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (https://ifr.org/), το 2018 περισσότερα από 384.000 ρομπότ εγκαταστάθηκαν για βιομηχανική χρήση, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, ενώ εκτιμούν ότι μέχρι το 2020 θα λειτουργούν παγκοσμίως 3 εκατομμύρια βιομηχανικά ρομπότ. Εκτός όμως από τα ρομπότ που ενσωματώνονται στη βιομηχανία, υπάρχουν ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε πολύπλοκες ιατρικές επεμβάσεις, ρομπότ για οικιακή χρήση, ρομπότ που χαρτογραφούν τα βάθη των ωκεανών και άλλα που εξερευνούν αφιλόξενους πλανήτες. Ειδικά σε περιπτώσεις που μια εργασία θα ήταν επικίνδυνη για έναν άνθρωπο, όπως είναι οι περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή πυρηνικών ατυχημάτων, τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν στις μετρήσεις επικίνδυνων στοιχείων (π.χ. στην ατμόσφαιρα) ή στην αναζήτηση επιζώντων, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του τυφώνα Χάρβεϊ στην Αμερική. Στην περίπτωση αυτή τα ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν βοήθησαν, μεταξύ άλλων, στον εντοπισμό επιζώντων και στην επικοινωνία μεταξύ θυμάτων και ομάδων διάσωσης.

Pepper, ένα κοινωνικό ρομπότ

Η χρήση ρομπότ για την άμεση βοήθεια σε ανθρώπους φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Τα ρομπότ βοηθοί, που μπορεί, για παράδειγμα, να βοηθούν ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, είναι τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλή, ιδιαίτερα στην Ασία. Το νέο στοίχημα, ερευνητικά, είναι τα ρομπότ αυτά να γίνουν πιο κοινωνικά, να μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικότερα με τον άνθρωπο και να καταλάβουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Πλέον, με τις εξελίξεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης το βήμα αυτό φαίνεται εφικτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρομπότ Pepper, ένα «κοινωνικό» ρομπότ που προορίζεται για χρήσεις που έχουν την επικοινωνία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Ο Pepper, που έχει ύψος 1,20 μέτρα, έχει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά και κινείται πάνω σε τρεις ρόδες, είναι προορισμένος για προσωπικός βοηθός ή ξεναγός σε μουσεία ή άλλες εγκαταστάσεις. Εκτός από την εμφάνιση που παραπέμπει σε παιδί, διαθέτει και την ανάλογη φωνή. Για τον λόγο αυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συμπαθής στα παιδιά, τα οποία πολύ συχνά τον αγκαλιάζουν! Ο Pepper μπορεί να επικοινωνήσει μιλώντας, κάνοντας χειρονομίες αλλά και μέσω της οθόνης που διαθέτει. Είναι εξοπλισμένος με πολλούς αισθητήρες και κάμερα ώστε να λαμβάνει ερεθίσματα από το περιβάλλον. Με το κατάλληλο λογισμικό μπορεί να καταλάβει πολλές γλώσσες και να αναγνωρίσει συναισθήματα. Επίσης, με την ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει. Απώτερος στόχος, ο Pepper να μπορεί να κάνει πιο σύνθετους, πιο φυσικούς διαλόγους με τους ανθρώπους. Στις τελευταίες του περιπέτειες απ’ ό,τι φαίνεται έχει προστεθεί και η δυνατότητα διαλόγου στην ελληνική γλώσσα.

Ο Pepper πάει στον «Δημόκριτο» για να μάθει

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) διαθέτει δύο ρομπότ Pepper, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε χώρους του κεντρικού αεροσταθμού, προσφέροντας πληροφορίες για τις πτήσεις και για τα καταστήματα του αεροδρομίου στα αγγλικά αλλά και στα κινεζικά, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019. Οι δύο Pepper αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς στους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου.

Με στόχο την αξιοποίηση, σε πραγματικό αεροδρομιακό περιβάλλον, των αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτόμων εφαρμογών κοινού ενδιαφέροντος, ξεκινά μια νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η πρώτη κοινή δράση αφορά στη ρομποτική τεχνολογία, συνδυαστικά με την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες αναπτύσσονται στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Για τον σκοπό αυτό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «παραχώρησε» από τον Μάιο 2019 τον Pepper, το ρομπότ του αεροδρομίου, στους ερευνητές του ΙΠΤ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL Lab) του ΙΠΤ ανέπτυξαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Αγία Παρασκευή ένα νέο λογισμικό διαλογικού συστήματος με την ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης στον Pepper στα ελληνικά και τα αγγλικά. Το νέο διαλογικό σύστημα αναμένεται να βελτιώσει τη διαδραστικότητα του Pepper, επιτρέποντας την κατανόηση πρόσθετων ερωτημάτων προσφέροντας έτσι ενδιαφέροντες διαλόγους.

Η νέα λειτουργία του Pepper παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων / ΓΓΕΤ/ ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την επόμενη εμφάνιση του Pepper και να μιλήσει μαζί του στη «Βραδιά του Ερευνητή», στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Λήδα Αρνέλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL