Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Για ένα ανθεκτικό μοντέλο συνεργασίας στη Ν.Α. Ευρώπη / Βαλκανική συνεργασία με οδηγό τον πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για ένα ανθεκτικό μοντέλο συνεργασίας στη Ν.Α. Ευρώπη / Βαλκανική συνεργασία με οδηγό τον πολιτισμό

Ρεπορτάζ: Mαρούλα Πλήκα

Το πρώτο βήμα για το χτίσιμο ενός ανθεκτικού μοντέλου πολιτιστικής συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με τη "Συνάντηση Πολιτισμού" στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Πολιτισμού, υφυπουργοί και εκπρόσωποι μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων από έξι χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία).

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και οι ξένοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς στον τομέα του πολιτισμού στις χώρες τους, στη συνάντηση υπήρξε πολύ θετικό κλίμα και ομόθυμη επιθυμία για περαιτέρω προσέγγιση και συνέργειες στον πολιτισμό και μάλιστα με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από αυτόν που υπάρχει.

Υπογράφτηκε κοινή διακήρυξη

Στο πλαίσιο αυτό υπογράφτηκε μια κοινή διακήρυξη, στην οποία τα μετέχοντα στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης μέρη συνομολογούν τη δέσμευσή τους για προώθηση ανταλλαγών και συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού και επικύρωσαν την ίδρυση μιας "Επιτροπής για Πολιτιστικούς Οργανισμούς και Μουσεία". Η επιτροπή αυτή θα φροντίζει για την εφαρμογή της εγκεκριμένης διακήρυξης και θα εργαστεί για να παρουσιάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις στους υπουργούς Πολιτισμού έως τον Σεπτέμβριο του 2019, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ίδιο πνεύμα

"Στόχος μας είναι να οδηγηθούμε σε μια δομημένη συνεργασία όχι απλώς σε θεωρητικό επίπεδο (με τη σύνταξη ενός κειμένου διακήρυξης), αλλά με εργασία στο πεδίο" τόνισε χαρακτηριστικά η Μυρσίνη Ζορμπά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο περιθώριο της συνάντησης.

Για την υφυπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας Valbona Shyjaku η συνάντηση της Θεσσαλονίκης βοηθά στην "καλύτερη κατανόηση μεταξύ των χωρών και ένα πιθανό μέλλον για συνεργασία σε μεγαλύτερο βαθμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτιστικών αξιών και της πολιτισμικής κληρονομιάς".

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Σέρβος ομόλογός της Dejan Maslokovic, ο οποίος σημείωσε και ότι "στη συνάντηση είχαμε πολλές ιδέες και προτάσεις για πιθανά πρότζεκτ, για τη φιλοξενία καλλιτεχνών σε οργανισμούς των άλλων χωρών, τα οποία δεν αφορούν μόνο ιδρύματα πολιτισμού αλλά και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τομέα αυτό".

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Aleksandar Dajkovic, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Μαυροβουνίου, ο Mihai Cherge, γενικός γραμματέας του σχετικού υπουργείου της Ρουμανίας, και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι μουσείων και μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών από τα μετέχοντα κράτη και του συνόλου σχεδόν των εποπτευομένων από το ΥΠΠΟ πολιτιστικών οργανισμών της βόρειας Ελλάδας.

Με ανταλλαγές και συνέργειες

Η Μυρ. Ζορμπά, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τους τομείς συνεργασίας και συνεργειών, ανέφερε τις παραστατικές τέχνες, τη μουσική, τα εικαστικά, τον κινηματογράφος, τα μουσεία και τις εκθέσεις, καθώς και όλες τις διακαλλιτεχνικές συνεργασίες που προσφέρουν γόνιμο έδαφος πολιτιστικής ανάπτυξης. "Οι τεχνολογίες θα προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων και των ωφελημάτων που προσδοκούμε" συμπλήρωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι συζητείται η δυνατότητα ενός summer school καλλιτεχνών και παραγωγών, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και το προσεχές καλοκαίρι. Εξέφρασε, τέλος, την επιθυμία όλων να ενταχθούν στην πρωτοβουλία και λογοτέχνες, ποιητές και εκδότες και να αγκαλιάσουν την κίνηση αυτή και άλλες χώρες της περιοχής. Τις εργασίες της "Συνάντησης Πολιτισμού" χαιρέτισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία χαρακτήρισε "ελπιδοφόρες" τις προοπτικές που ανοίγονται από την αναβάθμιση των διαβαλκανικών σχέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL