Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Κ. Καλδάρας: Με ποιο «συμβολικό ποσό» κοστολογεί ο κ. Μητσοτάκης το έργο του Χατζηδάκι, του Θεοδωράκη, του Τσιτσάνη, του Απ. Καλδάρα; (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Καλδάρας: Με ποιο «συμβολικό ποσό» κοστολογεί ο κ. Μητσοτάκης το έργο του Χατζηδάκι, του Θεοδωράκη, του Τσιτσάνη, του Απ. Καλδάρα; (ηχητικό)

Η Νέα Δημοκρατία που καταψήφισε όλες τις διατάξεις και τα νομοσχέδια που έχτισαν τον νέο φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει πλέον να ακολουθήσει την σωστή θέση, υπέρ της ΕΥΕΔ που στηρίζει το 100% των δημιουργών, αντί να δείχνει καλό πρόσωπο στους επιχειματίες, είπε ο στιχουργός και συνθέτης Κώστας Καλδάρας.

«Δεν ήταν μόνο άστοχο, ήταν επικίνδυνο για τους ίδιους τους δημιουργούς» το μήνυμα Μητσοτάκη μετά την συνάντησή τους, είπε μιλώντας Στο Κόκκινο, ο κ. Καλδάρας, «εκμεταλλευόμενος την παρουσία τους για προεκλογικά σποτάκια».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/607725015&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Ο κ. Μητσοτάκης «σε αυτό το σποτάκι του ενός, ενάμισι λεπτού, κατάφερε να ανατρέψει την ίδια την αλήθεια», όπως σημείωσε, καθώς «η πρόσκληση δεν έγινε από τον ίδιο, το αίτημα ήταν από εμάς, την ΕΥΕΔ και τα τέσσερα σωματεία», αλλά κυρίως, «χρησιμοποιώντας στο σποτάκι τα πρόσωπα που παρευρίσκονταν, ξεκίνησε να λέει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε τόσα χρόνια επιδεινώθηκαν την τελευταία τετραετία. Ε, όχι, δεν γίνεται αυτό…», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Καλδάρας, «είναι ότι 80 χρόνια ποτέ -ούτε η οικογένεια Μητσοτάκη, ποτέ κανείς δεν βοήθησε τους δημιουργούς να αντισταθούμε στην ληστρική ΑΕΠΙ, δεν κουνήθηκε φύλλο … τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη που έβαλε τους ορκωτούς λογιστές … έσπασε αυτό το εξάμβλωμα που είχαμε στο σώμα του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού τραγουδιού».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνο το διάστημα 2010-2014 «παρακρατήθηκαν 142 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠΙ, ποσό που έχει εσπραχθεί από τους χρήστες και τα ραδιοτηλεοπτικά, ανήκει στους δημιουργούς … και δεν αποδόθηκαν ποτέ».

Στη συνέχεια και με το κλείσιμο της ΑΕΠΙ, «νομικός μονόδρομος ήταν η ίδρυση της ΕΥΕΔ και εκεί βρήκαμε την απόλυτη συμπαράσταση της πολιτείας και της κυβέρνησης», όπως τόνισε ο ίδιος.

Χαρακτήρισε εξάλλου «για γέλια» την αναφορά Μητσοτάκη στο «συμβολικό ποσό» και αναρωτήθηκε «πόσο το κοστολογεί το έργο του Μάνου Χατζηδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Τσιτσάνη, του Απόστολου Καλδάρα;».

Θύμισε επίσης ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια «διατάξεις, νομοσχέδια, κτλ., που “έχτισαν” την ΕΥΕΔ και το δικαίωμά μας να κάνουμε τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, η ΝΔ τα είχε καταψηφίσει, όλα αυτά».

Εκτίμησε παράλληλα ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δείξει καλό πρόσωπο στους επιχειρηματίες, καθώς από την μία είναι 15.000 άνθρωποι και οι άλλοι 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι. «Θα ήθελα και από τον κ. Μητσοτάκη και από όλη την αντιπολίτευση να ακολουθήσει πλέον την σωστή θέση, πρέπει να στηριχθεί η ΕΥΕΔ», όπως τόνισε ο κ. Καλδάρας, «προσφέρουμε όλοι στον Πολιτισμό, περισσότερο ή λιγότερο, με ηλεκτρικό ή φυσικό ήχο, όλοι προσφέρουμε στην κοινωνία και στο αύριο. Δεν μπορεί να υπάρξει η ζωή μας χωρίς τη μουσική…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL