Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Μ.Ζορμπά: Το ντοκιμαντέρ υπηρετεί τις κοινωνικές διεκδικήσεις όπως δεν μπορούν χίλιες λέξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Ζορμπά: Το ντοκιμαντέρ υπηρετεί τις κοινωνικές διεκδικήσεις όπως δεν μπορούν χίλιες λέξεις

«Σε μια εποχή κατακλυσμού εικόνων, η αποτύπωση της πραγματικότητας μέσα από την ευαίσθητη ματιά των δημιουργών ντοκιμαντέρ εστιάζει στο μικρό και συχνά αόρατο, και αναδεικνύει τα νήματα που το συνδέουν με το μεγάλο και το πανοραμικό. Αποτυπώνει το υποκειμενικό μέσα στο συλλογικό, και αυτή είναι η διαφορά τους από τις εικόνες των ΜΜΕ» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά στη σημερινή τελετή έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - Docfest.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «στα χρόνια μας το ντοκιμαντέρ υπηρέτησε την υπόθεση των κοινωνικών διεκδικήσεων, με τρόπο που δεν θα μπορούσαν να κάνουν χιλιάδες λέξεις. Οι ντοκιμαντερίστες δημιούργησαν εμβληματικές εικόνες, που σημάδεψαν τη σκέψη και τις καρδιές μας, που γεφύρωσαν τον χρόνο και τον χώρο και έδωσαν ώθηση σ’ αυτό το ελάχιστο που χωρίζει την συμπάθεια του παρατηρητή από την ενεργό του ανάμειξη».

Σημειώνεται ότι το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - Docfest, θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η ομιλία της υπουργού Πολιτισμού

«Είναι αλήθεια ότι σκεφτόμαστε με εικόνες – και αυτό στην εποχή μας έχει ενισχυθεί. Πώς αλλιώς μπορείς να σκεφτείς τον πατριωτικό ενθουσιασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, ή τη χαρά της απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944, παρά μέσα από τις κινηματογραφημένες στιγμές της εποχής; Πώς μπορείς να σκεφτείς το Άουσβιτς, το Βιετνάμ, τον Μάη του ‘68, το Πολυτεχνείο του 1973, παρά μέσα από κινηματογραφικές εικόνες;

Μάθαμε να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από αυτές τις εικόνες, μέσα από την κινηματογραφική μηχανή, μέσα από τα μάτια του δημιουργού. Και αυτή είναι η μαγεία της εποχής μας. Σε μια εποχή κατακλυσμού εικόνων, η αποτύπωση της πραγματικότητας μέσα από την ευαίσθητη ματιά των δημιουργών ντοκιμαντέρ εστιάζει στο μικρό και συχνά αόρατο, και αναδεικνύει τα νήματα που το συνδέουν με το μεγάλο και το πανοραμικό. Αποτυπώνει το υποκειμενικό μέσα στο συλλογικό, και αυτή είναι η διαφορά τους από τις εικόνες των ΜΜΕ.

Πολλές οι φορές στα χρόνια μας που το ντοκιμαντέρ υπηρέτησε την υπόθεση των κοινωνικών διεκδικήσεων, με τρόπο που δεν θα μπορούσαν να κάνουν χιλιάδες λέξεις. Οι ντοκιμαντερίστες δημιούργησαν εμβληματικές εικόνες, που σημάδεψαν τη σκέψη και τις καρδιές μας, που γεφύρωσαν τον χρόνο και τον χώρο και έδωσαν ώθηση σ’ αυτό το ελάχιστο που χωρίζει την συμπάθεια του παρατηρητή από την ενεργό του ανάμειξη.

Θεωρώ τη θεματική της φετινής διοργάνωσης εξαιρετικά επίκαιρη: ντοκιμαντέρ και συνάντηση πολιτισμών, η τέχνη και η εικόνα ως ο καλύτερος διαμεσολαβητής των αγωνιών και των ονείρων μας, των τόσο διαφορετικών και συνάμα τόσο κοινών ιστοριών των ανθρώπων. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ μοιάζει πολλά υποσχόμενο, φέρνοντας κοντά δημιουργούς από τη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική, από κοινωνίες τόσο διαφορετικές αλλά και με τόσα σημεία συνάντησης, στο παρελθόν και στο παρόν.

Με την ευχή για μια επιτυχή και γόνιμη καλλιτεχνικά και διανοητικά συνάντηση, ας απολαύσουμε τη συνάντηση αυτή του πολιτισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL