Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η Αμφίπολη, η "Αυγή" και η πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αμφίπολη, η "Αυγή" και η πραγματικότητα

Σχετικά με την αναφορά της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή όπου συζητήθηκε ερώτησή της για το θέμα της Αμφίπολης, στο "πρωτοσέλιδο της 'Αυγής' του Αυγούστου του 2015 που αποδεικνύει την κομματική εμπάθεια, το μένος του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο μακεδονικό οικουμενικό μνημείο, μιλώντας για 'Αμφίπολη, φιάσκο Σαμαρά'" υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι:

Η "Αυγή" ουδέποτε αμφισβήτησε τη σπουδαιότητα του μνημείου. Άσκησε κριτική στον τρόπο με το οποίο "μεταχειρίστηκε" η τότε κυβέρνηση ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα. Η κάλυψη, δε, του σχετικού ρεπορτάζ και η αρθρογραφία από τις σελίδες της εφημερίδας, έγινε πάντα με γνώμονα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τις επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας. Σε αντίθεση με την πολιτική διαχείριση του σπουδαίου μνημείου από την τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως είναι γνωστό και εμπεδωμένο από τους πάντες πλέον, η εφημερίδα έπραξε το αυτονόητο: φιλοξένησε όλες τις απόψεις ακολουθώντας μέχρι κεραίας τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Δυστυχώς, για τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά, δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιστημονική θέση και την παραπολιτική φιλολογία. Ούτε επίσης μπορεί να δεχτεί ότι το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο της "Αυγής", αποκάλυπτε την έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο, από δύο αρχαιολόγους και ανασκαφείς, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, με μεγάλη επιστημονική εμπειρία σε ανασκαφές ταφικών μνημείων αντίστοιχων περιόδων στη Μακεδονία, και έγκριτου πανεπιστημιακού, η οποία κατέρριπτε τις θέσεις της ανασκαφέως του μνημείου και της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι την αποκάλυψη του μνημείου δεν την έκανε η ανασκαφέας, όπως ορίζει η επιστημονική δεοντολογία, αλλά ο τότε πρωθυπουργός. Η δε ταύτιση του μνημείου δεν πρωτοακούστηκε από την ανασκαφέα αλλά από τον κ. Σαμαρά με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Όπως αποδείχτηκε το άγχος να συντηρηθεί ένα μικροπολιτικό αφήγημα που θεωρήθηκε ότι θα στηρίξει τότε την παραπαίουσα κυβέρνηση έβλαψε και την ανασκαφική έρευνα, και το μνημείο και τον δημόσιο λόγο.

Όσο για το ποιος επιμένει σε ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης, παραπέμπουμε στα λεγόμενα της κ. Αραμπατζή χθες στη Βουλή. Είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στην υπουργό: "Κυρία υπουργέ, συζητούμε σήμερα, ύστερα από δύο αναβολές και περίπου τρεις μήνες, ένα θέμα που πονάει -και να μου επιτρέψετε να πω- δικαίως τους Σερραίους, τους Μακεδόνες, τους Βορειοελλαδίτες. Συζητάμε άλλη μία φορά για την εγκατάλειψη του ακτινοβόλου μνημείου της Αμφίπολης. Είναι ένα θέμα που μοιραία και εκ των πραγμάτων συνδέεται και με την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη συμφωνία της ανιστόρητης παραχώρησης της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια".

ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL