Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης / Εγχείρημα υπεράσπισης των πνευματικών δημιουργών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης / Εγχείρημα υπεράσπισης των πνευματικών δημιουργών

Τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά η λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας με αυτοτελή όμως νομική υπόσταση, προκειμένου να υπάρξει η ομαλή μετάβαση από την ΑΕΠΙ, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε, στον νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που θα προκύψει από τους δημιουργούς και τους εκδότες μουσικής. Είναι γνωστό ότι η λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας δεν θα υπερβεί τα δύο χρόνια. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε χθες, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, ορίστηκε ως προσωρινή διαχειρίστρια της Ειδικής Υπηρεσίας η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Βλάχου.

Δημόσια λειτουργός με μεγάλη εμπειρία, γνώση και εγκυρότητα, η Μαρία Βλάχου συνέβαλε αποφασιστικά προκειμένου να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο στην περίπτωση της "αμαρτωλής" εταιρείας, που επί 80 χρόνια διαχειριζόταν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών με πλήρη αδιαφάνεια. Όπως σημειώνει το υπουργείο, "η επιτυχημένη θητεία της κ. Μ. Βλάχου, ως προσωρινής επιτρόπου της ΑΟΔ, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή και αποτελεσματική έκβαση της απόφασης του υπουργείου να αναθέσει στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων - μελών της πρώην ΑΟΔ. Η προσωρινή διαχειρίστρια συγκεντρώνει την απαραίτητη τεχνογνωσία, η οποία αποκτήθηκε και κατά τον χρόνο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, ως προσωρινής επιτρόπου, τόσο στο πρόσωπό της όσο και στο επιτελείο της".

Η αναγκαία υποδομή για τη λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας θα δημιουργηθεί "με τη συμβολή τόσο του έμπειρου προσωπικού της πρώην ΑΟΔ όσο και της εξασφαλισμένης συνδρομής μεγάλων ΟΣΔ του εξωτερικού". Άλλωστε, όπως καταγράφηκε στην πρόσφατη συνάντηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας οργανισμών συλλογικής διαχείρισης CISAC με εκπρόσωπο της υπουργού, η υλοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη λειτουργία εκτάκτως και μεταβατικά της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων βρήκε θετική απήχηση στους ΟΣΔ του εξωτερικού και στους μεγάλους πολυεθνικούς εκδότες μουσικής.

Σύμφωνα με τις επιδιώξεις του υπουργείου Πολιτισμού, η Ειδική Υπηρεσία καλείται να εξασφαλίσει την ενότητα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, μέσω της συμμετοχής των Ελλήνων στιχουργών και συνθετών, των Ελλήνων και ξένων εκδοτών του ΟΣΔ, να εξομαλυνθεί η απορρυθμισμένη ελληνική αγορά πνευματικού δικαιώματος, καθώς, παράλληλα με την οριστικοποίηση της εκπροσώπησης των δικαιούχων από την Ειδική Υπηρεσία, θα ξεκινήσει η άμεση αδειοδότηση και είσπραξη των οφειλομένων δικαιωμάτων από τους χρήστες έργων μουσικής, τόσο για τα προηγούμενα έτη όσο και για το τρέχον, αλλά και η ανασύσταση του αρχείου των έργων των Ελλήνων δημιουργών, ώστε να είναι δυνατή και η διανομή στους Έλληνες δημιουργούς με βάση το ρεπερτόριό τους. Από τις βασικές επιδιώξεις είναι επίσης η αποτελεσματική, διαφανής και αντικειμενική συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων προς όφελος όλων των δικαιούχων και η πραγματοποίηση διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για το υπουργείο Πολιτισμού η "υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των πνευματικών δημιουργών και όλων των δικαιούχων αποτελεί την ασφαλιστική δικλίδα επιτυχίας του εγχειρήματος" και ως εκ τούτου καλεί όλους τους δικαιούχους - μέλη της πρώην ΑΟΔ, "ενωμένοι να στηρίξουν την Ειδική Υπηρεσία ως αναγκαίο και μεταβατικό στάδιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, να αναδειχθεί το ελληνικό ρεπερτόριο και η πολιτιστική μας κληρονομιά και να εξασφαλιστεί η πορεία για τη δημιουργία ενός υγιούς Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που θα ανήκει πλέον στα ίδια του τα μέλη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL