Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ / Όχι στην έξωση της τέχνης από το λύκειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ / Όχι στην έξωση της τέχνης από το λύκειο

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων (εικαστικών, μουσικών, θεατρολόγων, καθηγητών εφαρμοσμένων τεχνών) και πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώνεται σήμερα το πανελλαδικό συνέδριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, που διοργανώθηκε σε μια περίοδο που η καλλιτεχνική εκπαίδευση δέχεται απανωτά χτυπήματα, καθώς οι τέχνες θα απουσιάζουν ολοκληρωτικά από το "νέο λύκειο" που θέλει να θεσμοθετήσει από φέτος η κυβέρνηση.

«Η Ένωση δεν μένει και δεν θα μείνει απαθής θεατής απέναντι σ' αυτήν την υποβάθμιση και άρνηση της σημασίας της τέχνης, την έκπτωση των αξιών της και την αλλοίωση του περιεχομένου της σ' όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης" τόνισε στην ομιλία της η Ζωή Χατζή, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση καλεί τα μέλη της, αλλά και όλη την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική κοινότητα να πάρει μέρος στη σημερινή συγκέντρωση στο Ωδείο Αθηνών (Ριζάρη), στις 6 το απόγευμα, απ' όπου θα κατευθυνθούν στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το "νέο λύκειο". Εκεί αντιπροσωπεία της Ένωσης και της ΟΛΜΕ θα επιδώσει ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με την έξωση της τέχνης από το λύκειο.

Κατά τη διάρκεια της πορείας θα γίνουν στάσεις στα μουσεία της διαδρομής (Βυζαντινό, Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη), όπου και θα παρουσιαστούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα που προετοίμασαν οι καθηγητές, ενώ μετά τη Βουλή η πορεία θα καταλήξει στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Να πάρουν μέρος στις σημερινές κινητοποιήσεις καλεί τα μέλη του και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σημειώνοντας πως "η διδασκαλία των εικαστικών έχει να κάνει συνολικά με την ολοκλήρωση της προσωπικότητας, με την καλλιέργεια βασικών στοιχείων απαραίτητων σε κάθε άνθρωπο" και απαιτώντας "να ακολουθεί όλη τη Μέση Εκπαίδευση ως μάθημα κορμού".

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων εξέφρασαν με δηλώσεις τους καλλιτέχνες όπως οι ζωγράφοι Δημήτρης Μυταράς, Βαγγέλης Δημητρέας, οι γλύπτες Κυριάκος Ρόκος και Θόδωρος Παπαγιάννης, ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL