Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Οι εύλογες αμοιβές δεν είναι τέλος ή φόρος, αντιστοιχούν στα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Οι εύλογες αμοιβές δεν είναι τέλος ή φόρος, αντιστοιχούν στα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, "επικροτεί την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς με την τροπολογία αυτή, αποκαθίσταται η νομιμότητα και η δικαιοσύνη. Τόσο η Υπουργός όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας τον ελληνικό πολιτισμό".

Λόγω των πολλών δημοσιευμάτων σχετικά με την ψηφισθείσα στις 15 Μαΐου 2018 τροπολογία, για τις εύλογες αμοιβές των δικαιούχων δημιουργών από την ιδιωτική χρήση, θεωρούμε ότι πρέπει να αποσαφηνισθούν το εξής:

Δεν πρόκειται για τέλος ή φόρο ή οτιδήποτε σχετικό, όπως εσφαλμένα αναφέρεται. Δεν πρόκειται για κάτι νέο, που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Δεν πρόκειται για κάτι που δεν ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για αμοιβή που αντιστοιχεί στα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών, των οποίων το έργο μπορεί, με αυτόν τον τρόπο να αναπαραχθεί νομίμως από τα εν λόγω τεχνολογικά μέσα, χωρίς να απαιτείται η άδεια τους. Οποιοσδήποτε, λοιπόν, χαρακτηρίζει με διαφορετικό τρόπο αυτό το Δικαίωμα, σφάλει και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις.

Η τροπολογία αυτή ήταν άκρως απαραίτητη, ειδικά μετά τα ζητήματα που προέκυψαν με την εισαγωγή του ν.4481/2017 και είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Η νομοθετική πρόβλεψη καταβολής εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους για την αναπαραγωγή του έργου τους, ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το ποσό που καταβάλλεται όλα αυτά τα χρόνια είναι ελάχιστο σε σχέση με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Σε χώρες με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας τα ποσά που καταβάλλονται  είναι πολλαπλάσια. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο και για τις αντίστοιχες τιμές των προϊόντων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ΣΕΠΕ κάνει λόγο για κύκλο εργασιών ύψους 5 δις ευρώ ετησίως, ενώ οι μέχρι σήμερα αποδόσεις των ευλόγων αμοιβών στο σύνολο των  Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης μετρώνται σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, επικροτεί την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς με την τροπολογία αυτή, αποκαθίσταται η νομιμότητα και η δικαιοσύνη. Τόσο η Υπουργός όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας τον ελληνικό πολιτισμό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL