Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Σε ευθεία σύγκρουση το Φεστιβάλ των Καννών με το Netflix
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ευθεία σύγκρουση το Φεστιβάλ των Καννών με το Netflix

Με τον «Τρελό Πιερό» του Ζαν Λικ Γκοντάρ στην αφίσα, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών Πιερ Λεσκίρ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τιερί Φρεμό παρουσίασαν τις ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα στο 71ο Φεστιβάλ. Εκτός από το «Everybody Knows» του Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί, που θα «ανοίξει» το φεστιβάλ και στην οποία έχη ήδη αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες, χθες ανακοινώθηκαν τα φιλμ «En Guerre» του Στεφάν Μπριζέ, «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε, «Netemo Sametemo» του Ρουσούκε Χαμαγκούτσι, «Plaire Aimer Et Courir Vite» του Κριστόφ Ονορέ, «Le Livre D' Image» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, «Les Filles Du Soleil» της Εύα Χάσον, «Ash Is The Purest White» του Τζια Ζανγκ-Κε, «Shoplifters» του Χιροκάζου Κορε-Εντα, «Capharnaum» της Ναντίν Λαμπακί, «Buh-Ning» του Λι Τσανγκ - Ντονγκ, «BlacKKKlansman» του Σπάικ Λι, «Under The Silver Lake» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, «Three Faces» του Τζαφάρ Παναχί, «Zimna Wojna» του Παβέλ Παβλικόφσκι, «Lazzaro Felice» της Αλις Ρορβάχερ, «Yomeddine» του Α.Β. Σόκι, «Leto» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Υπάρχουν ακόμη «ανοιχτές» λίγες θέσεις για το διαγωνιστικό, που αναμένεται να συμπληρωθούν τις επόμενες μέρες.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει το «παρασκήνιο» για ορισμένες ταινίες που δεν θα συμμετάσχουν τελικά και είναι παραγωγές του Netflix. O Τιερί Φρεμό δήλωσε μεν ότι το Netflix είναι «πάντα ευπρόσδεκτο» στις Κάννες, ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό, κάθε ταινία που διαγωνίζεται πρέπει να έχει και διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ταινίες που αποκλείστηκαν λόγω Neτflix περιλαμβάνονται το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν και το «Norway» του Πολ Γκρίνγκρας, ταινία βασισμένη στο μακελειό που προκάλεσε ο ρατσιστής Άντερς Μπρέιβικ το 2011.

Με αφορμή τη νέα ταινία της Αλις Ρορβάχερ «Lazzaro Felice», που είναι γυρισμένη σε 16άρι φιλμ, αλλά και ορισμένες ασπρόμαυρες ταινίες του προγράμματος, ο Φρεμό ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου ότι το φεστιβάλ έκανε κάλεσμα στους σκηνοθέτες-παραγωγούς να στείλουν τις ταινίες τους σε όποιο κινηματογραφικό φορμά επιθυμούν.

Και σύμφωνα με την παράδοση που υπάρχει στις Κάννες, υπάρχει και φέτος μια πολιτική διάσταση: Ο Τιερί Φρεμό συμπεριέλαβε στο επίσημο διαγωνιστικό τις ταινίες δύο διωκόμενων στην πατρίδα τους σκηνοθετών, του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί και του Ρώσου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Μόσχα. Ο Φρεμό προσκάλεσε και τους δύο να έλθουν τον Μάιο στις Κάννες για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και αναμένεται ότι το Φεστιβάλ θα πιέσει τις κρατικές αρχές Ρωσίας και Ιράν να δώσουν ειδική άδεια.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η αμερικανική παραγωγή «Solo: A Star Wars Story» του Ρον Χάουαρντ, «συνέχεια» του «Star Wars» από την Ντίσνεϊ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η προβολή (επίσης εκτός συναγωνισμού) του ντοκιμαντέρ «La Traversee» του 67χρονου Ρομέν Γκουπίλ, που καταγράφει τις αλλαγές στην κοινωνία της Γαλλίας, 50 χρόνια μετά τον Μάη του '68.

Στο παράλληλο πρόγραμμα «Ένα κάποιο βλέμμα» έχει επιλεγεί και η ταινία «The Harvesters» («Οι θεριστές») του Ετιέν Καλός, του ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη, συμπαραγωγή της Νότιας Αφρικής, της Πολωνίας και της Ελλάδας.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα είναι η Αυστραλέζα Κέιτ Μπλάνσετ.

Το 71ο Φεστιβάλ των Καννών θα διεξαχθεί φέτος από τις 8 έως και τις 19 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL