Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
Να προστατεύουμε αλλά και να προβάλλουμε τα μνημεία μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να προστατεύουμε αλλά και να προβάλλουμε τα μνημεία μας

Μετά τη σκληρή δήλωση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου για την άρνηση του ΚΑΣ να επιτρέψει γυρίσματα διεθνούς τηλεοπτικής παραγωγής στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (μάλλον προτού η εταιρεία παραγωγής ανακοινώσει ότι θα καταθέσει νέα, τροποποιημένη πρόταση, που θα συζητηθεί στο ΚΑΣ τη Μεγάλη Τρίτη) εκφράζει με ανακοίνωσή του έκπληξη και βαθιά απογοήτευση για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς του BBC «The Little Drummer Girl», σε σκηνοθεσία του Κορεάτη Παρκ Τσαν - Γουκ.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως “γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και καιρό τα βήματα που έχει ακολουθήσει η εταιρεία παραγωγής για την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα της σειράς στην Ακρόπολη και στο Σούνιο, έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και έχει ενθαρρύνει τους εκπροσώπους της εταιρείας να πραγματοποιήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την υποστήριξη του αιτήματός τους.

Ένα χρόνο μετά τη σύσταση του Hellenic Film Commission, της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΚΚ για την προβολή της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, αρνητικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέναντι σε αντίστοιχα αιτήματα, τόσο υψηλού κύρους, δυσχεραίνουν το έργο του".

Επιπλέον, η ΕΣΠΕΚ σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα μιλά για “έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού στην κινηματογραφική πολιτική της χώρας μας”.

Σε νέες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό χθες ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος επισήμανε ότι "χρειαζόμαστε μια μόνιμη θεσμική αλλαγή, η οποία ανοίγει το πεδίο και παντρεύει την ανάγκη να προστατεύουμε τα μνημεία μας αλλά να κάνουμε και τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προβάλλουμε τα μνημεία μας σε όλον τον κόσμο". "Ο τρόπος που λειτουργεί η διαδικασία αδειοδότησης για κινηματογράφηση είναι αποτρεπτικός, ενώ αντίθετα είναι πάρα πολύ θετικός σε άλλες χώρες. Επομένως, εκεί θα πάνε οι επενδύσεις", επισήμανε ο Λ. Κρέτσος. Σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους που έθεσε το ΚΑΣ, υπογράμμισε ότι "τα αιτήματα αυτά είναι λογικά και καλώς τα έθεσε το ΚΑΣ. Αυτό το οποίο εμένα με ενόχλησε είναι γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευελιξία στο να αρθούν τα όποια εμπόδια ώστε να βρούμε μια λύση. Μια χρυσή τομή. Υπήρχε μια μειοψηφία, η οποία πρότεινε να δοθούν πρωινές ώρες μη αιχμής. Μετά από όλον αυτόν τον θόρυβο πάμε σε μια σύσκεψη την Τρίτη, όπου οι απόψεις της μειοψηφίας θα γίνουν πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν συνιστά λύση".

"Δεν είναι δουλειά των αρχαιολόγων να κάνουν επίδειξη δύναμης" τόνισε, προσθέτοντας ότι "η δουλειά του ΚΑΣ είναι συγκεκριμένη. Ο ρόλος του, γνωμοδοτικός. Το Κέντρο Κινηματογράφου πήρε πολύ καθαρή θέση ότι έχει καταθέσει προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να απλοποιηθούν οι διαδικασίες κινηματογράφησης. Αυτό θέλουμε και εμείς. Πρέπει να δοθεί μια μόνιμη, διάφανη λύση".

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων από την πλευρά της δηλώνει "υπέρ στο να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους δράσεις, αλλά με έναν απαράβατο όρο: Να μην δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια του χώρου ή του μουσείου και στην ομαλή πρόσβαση των τουριστών", ενώ τονίζει ότι πρέπει "όλα αυτά να γίνονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας των αρχαιοφυλάκων για πάρα πολλούς λόγους". Τέλος, ζητάει ενημέρωση για "το τίμημα που καταβάλλεται για την χρήση του αρχαιολογικού χώρου καθώς και την πληρωμή των εργαζομένων όταν πρόκειται να εργαστούν υπερωριακά".

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία παραγωγής με νέο αίτημά της προς το ΚΑΣ, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης, ζητάει να γίνει η κινηματογράφηση μόνο το πρωί, δηλαδή από τις 7 π.μ. ώς τη 1 μ.μ., της Πέμπτης 12 Απριλίου. Αυτό είχε προταθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ από τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Στη συγκεκριμένη παραγωγή έχει παραχωρηθεί άδεια από το ΚΑΣ για νυχτερινά γυρίσματα στην Ακρόπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL