Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σήμερα οι αποφάσεις για την ΑΕΠΙ / Σήμερα οι αποφάσεις για την ΑΕΠΙ: Το μαχαίρι στο κόκαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα οι αποφάσεις για την ΑΕΠΙ / Σήμερα οι αποφάσεις για την ΑΕΠΙ: Το μαχαίρι στο κόκαλο

Ημέρα εξελίξεων η σημερινή σε ό,τι αφορά το μέλλον της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού φέρεται αποφασισμένη να μην συνεχίσει να... κλαίει πάνω από το πτώμα της ΑΕΠΙ, όπως άλλωστε είναι και η απαίτηση της συντριπτικής πλειονότητας των δημιουργών. Στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα στο υπουργείο με τα τέσσερα σωματεία των δημιουργών ΑΣΜΑ 450+, Μέτρον, ΣΩΜΣΕ και Υπέρβαση και με την Ένωση Εκδοτών αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα σ' αυτόν τον κρίσιμο για χιλιάδες δημιουργούς τομέα.

Η συνάντηση γίνεται υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, των σοβαρών ποινικών ευθυνών που έχουν αποδοθεί στην οικογένεια Ξανθόπουλου και μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ αλλά και της αναιτιολόγητης απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας πριν από δέκα περίπου ημέρες να αναβάλει για το τέλος Απριλίου τη λήψη απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στην αμαρτωλή εταιρεία ενόψει δύο εκθέσεων. Της δεύτερης έκθεσης της Ernst and Young από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο για τα έτη 2015 και 2016, που έδειξε υποτροπιασμό της ΑΕΠΙ, η οποία συνέχισε να σημειώνει αρνητικά κεφάλαια, πάνω από 40 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά, και της έκθεσης από τον έλεγχο που διενήργησε η ΦΑΕ Αθηνών, η οποία, όπως είναι γνωστό, περιελήφθη στη δικογραφία που ολοκληρώθηκε με την άσκηση ποινικής δίωξης για 7 κακουργήματα στην οικογένεια Ξανθόπουλου και σε μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ. Στη συγκεκριμένη έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, βασίστηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το κακούργημα της υπεξαίρεσης.

Το Δ.Σ. του ΟΠΙ ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων για κυρώσεις παρά τη διαφορετική, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εισήγηση του προέδρου του Ιωάννη Χαμηλοθώρη και παρά το γεγονός ότι είχει όλα τα δεδομένα στη διάθεσή του, προκειμένου να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου, ο οποίος προβλέπει επιβολή προστίμου και προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ. Αντίθετα έριξε την μπάλα στην κερκίδα και επέλεξε να παρατείνει για περίπου δύο μήνες ακόμα τη λήψη της απόφασής του, περιμένοντας τη λήξη της θητείας της προσωρινής επιτρόπου.

Η κατ' επανάληψη κωλυσιεργία του Δ.Σ. του ΟΠΙ να ασκήσει τις εποπτικές του αρμοδιότητες, φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει έντονα το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, αν όχι σήμερα, πολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των μελών του πλην του προέδρου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL