Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Κώστας Στρατής, υφυπουργός Πολιτισμού / Κώστας Στρατής: Στόχος μας να πουν για μας οι άλλοι ότι υπήρξαμε άξιοι και γνωστικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Στρατής, υφυπουργός Πολιτισμού / Κώστας Στρατής: Στόχος μας να πουν για μας οι άλλοι ότι υπήρξαμε άξιοι και γνωστικοί

"Στην 'Έβδομη σφραγίδα' του Μπέργκμαν ο Αντόνιο Μπλοκ, όταν είχε χάσει πια την παρτίδα με τον θάνατο, αναφωνεί: 'Σπλαχνίσου μας, Κύριε, γιατί είμαστε μικροί, φοβισμένοι και αδαείς. Κι αν αυτή είναι ίσως η αλήθεια της μεγάλης υπαρξιακής παρτίδας όλων μας, ο στόχος μας γι' αυτή τη μικρή ταπεινή θητεία είναι να πουν για μας οι άλλοι, όταν αυτή τελειώσει, ότι υπήρξαμε άξιοι και γνωστικοί'". Παραπέμποντας σ' αυτή την κορυφαία στιγμή του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής ιχνογράφησε με σαφήνεια τη διαδρομή που θα επιδώξει να χαράξει στο υπουργείο από τη νέα του θέση, κατά τη χθεσινή τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας.

Στο χαρτοφυλάκιό του εντασονται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, όπως προσδιόρισε τους τομείς ευθύνης του η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου καλοσωρίζοντας έναν "γνώριμο στο υπουργείο από την προηγούμενη θητεία του Αριστείδη Μπαλτά". Ο Κώστας Στρατής "έρχεται σε μια καλή στιγμή που το ΥΠΠΟΑ έχει δρομολογήσει και λύσει πολλά και καυτά θέματα που το απασχολούσαν" είπε η υπουργός. "Οι ικανότητες και η εμπειρία του έρχονται την κατάλληλη στιγμή να ενισχύσουν το καινούργιο βήμα που πρέπει να κάνει το υπουργείο μας για να ολοκληρώσει όλες αυτές τις διαδικασίες και να δώσει ένα μεγάλο έναυσμα και ενίσχυση στο κομμάτι που συνδέεται με τον αναπτυξιακό τομέα, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος και της αρχαιολογίας και του σύγχρονου πολιτισμού τα έσοδα από τους επισκέπτες της Ελλάδας, που έχουν έχουν αυξηθεί" είπε. "Χαίρομαι πολύ που ο πρωθυπουργός πρότεινε, και γίνεται με χαρά αποδεκτό" να αναλάβει τους τρεις συγκεκριμένους τομείς, τόνισε η Λυδία Κονιόρδου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον Κώστα Στρατή "θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, ειλικρινή και με αλληλοϋποστήριξη". Ωστόσο το χαρτοφυλάκιο του νέου υφυπουργού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, δεν θα περιοριστεί στους τομείς που ανακοινώθηκαν χθες.

Άυλος πλούτος

"Μεγάλη τιμή και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη" χαρακτήρισε από πλευράς του ο Κώστας Στρατής το γεγονός ότι καλείται να υπηρετήσει και απ' αυτή τη θέση το υπουργείο Πολιτισμού, που "μετά την πολυετή πλέον εμπειρία της κυβέρνησης έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι η αποστολή του είναι πολυσχιδής και πολυεπίπεδη" ευχαριστώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό, αλλά και όλους όσοι τον εμπιστεύτηκαν σε θέσεις ευθύνης.

Για τον νέο υφυπουργό "είναι σημαντικό ο πολιτισμός να γίνει εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα", καθώς "είναι και πλούτος άυλος σε ιστορία και γνώση, σε ιδέες και αξίες, σε εμπειρίες και συναισθήματα. Είναι πλούτος σε ανθρώπινο δυναμικό, είναι πλούτος καθημερινής ζωής, όχημα εξωστρέφειας και παρακαταθήκη για το μέλλον". Σε ό,τι αφορά τον ρόλο "που μπορεί και πρέπει να παίξει το υπουργείο" προς αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα "αυτή την περίοδο που σχεδιάζεται και υλοποιείται βήμα το βήμα το γύρισμα της σελίδας της χώρας, ο ρόλος του είναι κρίσιμος και ιδαίτερα σημαντικός για τη δημιουργία πλούτου με όλες τις παραπάνω έννοιες. Για τη συνετή, τη χρηστή, την υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρήματος για την αναπτυξιακή στρατηγική, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφορία, για ένα νέο κοινωνικό και δημοκρατικό ήθος, για την πνευματική και ψυχική ανάπτυξη του λαού μας". Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Κ. Στρατής, "κρίθηκε χρήσιμη η υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την προσθήκη της συγκεκριμένης θέσης για τη συνδρομή στην υποστήριξη σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναπτυχθεί και δρομολογηθεί".

Εξέφρασε και εκείνος από την πλευρά του την πεποίθηση ότι "με την υπουργό Πολιτισμού, έναν σημαντικό άνθρωπο της τέχνης, εγνωσμένου κύρους, θα έχουμε μια ειλικρινή και δημιουργική συνεργασία".

Χαρακτηριστική αλλά και συγκινητική ήταν η "ξεχωριστή" αναφορά του στους συναδέλφους του. "Είστε κι εσείς ένα σημαντικό κομμάτι του πλούτου αυτού του υπουργείου. Σας γνωρίζω και με γνωρίζετε, δεν έχω αλλάξει. Από την πλευρά μου θα είμαι ανοιχτός σε ιδέες και σε προτάσεις. Από την πλευρά σας να είστε βέβαιοι οτι θα είμαι δίπλα σας στα ζητήματα που σας απασχολούν με γνώμονα το συλλογικό καλό και το δημόσιο συμφέρον". Τόνισε μάλιστα ότι "χωρίς τη στήριξή σας καμία πολιτική εξαγγελία δεν μπορεί να γίνει πράξη", για να προσθέσει ότι "εγώ ο ίδιος έχω παραστεί ανάμεσά σας σε πάρα πολλές τελετές μετά από ανασχηματισμούς να μετρώ πόσο παρέμεινε ο υπουργός που παραδίδει και να αναρωτιέμαι πόσο θα μείνει αυτός που παραλαμβάνει. Αυτή τη φορά όμως σας επιφυλάσσαμε μια διπλή πρωτοτυπία" είπε, καθώς αυτή τη φορά "δεν υπάρχει παράδοση - παραλαβή". "Όσο για τον νέο υφυπουργό, θα παραμείνει στο υπουργείο ακόμα και όταν έθρει η σειρά του να παραδώσει στην επόμενη πολιτική ηγεσία" κατέληξε εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ οι οποίοι μόλις ολοκληρώθηκε η μικρή τελετή έμειναν να του σφίξουν το χέρι.

"Ο άνθρωπός μας"

"Στο υπουργείο ο Κώστας Στρατής είναι ο άνθρωπός μας" είπε δηλώνοντας ταυτόχρονα "πολύ συγκινημένη" η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη. "Ξεκίνησε ως ένας από όλους τους υπαλλήλους, συνέχισε ως στέλεχος, γιατί τα τελευταία χρόνια και πριν από το 2015 βοηθούσε πάρα πολύ στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε διάφορα θέματα, ξαναγύρισε με τη θητεία του κ. Μπαλτά κι έφυγε για λίγο. Όπως είπε κι ο ίδιος, και μετά που θα τελειώσει, πάλι σε μας θα έρθει. Συνεργαστήκαμε, συνεργαζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε και από τη δική μου πλευρά ως συνταξιούχου αργότερα" κατέληξε, επιβεβαιώνοντας ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει τον Ιούνιο από το ΥΠΠΟΑ.

"Άκουσα πολλά απ' όσα μου είπε όταν παρέλαβα τα καθήκοντά μου και γι' αυτό υπήρξε μια συνέχεια στο υπουργείο και στο γραφείο του υπουργού" είπε ο διευθυντής του γραφείου της Λυδίας Κονιόρδου, Βαγγέλης Πολίτης και καλωσορίζοντας τον υφυπουργό εξέφρασε την πεποίθηση ότι "και η σημερινή του παρουσία και η πορεία που θα έχει στο υπουργείο θα είναι ιδιαίτερα θετική και θα μας βοηθήσει όλους να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL