Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ο πόνος πίσω από τη λάμψη των προβολέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόνος πίσω από τη λάμψη των προβολέων

Η μόδα δεν είναι μόνο λάμψη. Έχει και ένα ή μάλλον αρκετά σκληρά πρόσωπα που εν πολλοίς καλύπτονται από τη λάμψη των προβολέων. Ένα απ' αυτά, τον πόνο δηλαδή που προκαλεί στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα, επιχειρεί να φωτίσει η έκθεση "Τοugh fashion", που παρουσιάζεται στο φουαγέ του κινηματογράφου Τριανόν από τις 9 ώς τις 28 Φεβρουαρίου.

Προς επίρρωση της ρήσης του Μαχάτμα Γκάντι ότι "δεν υπάρχει ομορφιά ακόμα και στο πιο περίτεχνο ρούχο αν προκαλεί πείνα και δυστυχία", η έκθεση παρουσιάζει μια συλλογή ρούχων και αξεσουάρ μόδας από διάφορες εποχές και κουλτούρες, που, με τον τρόπο του το καθένα, έχει φανεί επώδυνο, δίνοντας κυριολεκτική έννοια στην έκφραση "fashion victim" (θύμα της μόδας). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν μερικά από τα πιο βασανιστικά για τους ανθρώπους ή τα ζώα αξεσουάρ που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, όπως βεντάλια από φτερά λευκοκέφαλου θαλασσαετού και ταρταρούγα της βικτωριανής περιόδου, σετ κοσμημάτων από μικρά κοράλια, ρούχα και τσάντες από δέρμα φώκιας, οσελότου, αρμαντίλο, αλιγάτορα κ.ά., κινεζικά μεταξωτά παπούτσια "χρυσού λωτού" των αρχών του 20ού αι., το μήκος των οποίων ήταν μόλις 7,62 εκατοστά και αντιστοίχως δερμάτινα παπούτσια "ασημένιου λωτού" της ίδιας περιόδου, που το μήκος τους ήταν 10,15 εκατοστά, πήλινος δίσκος για τα χείλη από την Αιθιοπία του 20ού αιώνα, διαμέτρου 8 εκατοστών, αλλά και κορσές και σύγχρονες γόβες "killer heels".

Την Παρασκευή 9 του μηνός, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, στις 6 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία "Κυνηγώντας κοράλλια" του Τζεφ Ορλόφσκι, που αναζητά τα αίτια των κοραλλιογεννών υφάλων σε όλο τον κόσμο, ενώ στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα "Fashion victim vs victim of fashion", με ομιλητές τη Μαρία Αμπατιέλου, εκπρόσωπο της Ecoluxe London που διοργανώνει την έκθεση, τον Δημήτρη Γραμματικογιάννη, fashion editor, την ψυχίατρο Μαρία Κούντζα και τον αγγειοχειρουργό Χρήστο Παπασιδέρη, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Βασιλική Γραμματικογιάννη.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο ακριβώς πριν από έναν χρόνο με την υποστήριξη του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας από την Εcouxe London, που δραστηριοποιείται στον χώρο της αειφόρου μόδας με επίκεντρο στη δράση και τη φιλοσοφία της τα ποιοτικά προϊόντα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχουν αποκτηθεί με δίκαιες συναλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL