Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Λ. Κονιόρδου: Ανοιχτά 85 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου: Ανοιχτά 85 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Απαντήσεις σε δύο ακανθώδη ζητήματα του υπουργείου Πολιτισμού, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και τη λειτουργία και φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, έδωσε χθες στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Τα 85 έφτασαν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που είναι ανοικτοί σε όλη την Ελλάδα, υπογράμμισε η υπουργός Λυδία Κονιόρδου και επεσήμανε ότι έχουν προσληφθεί 1.300 εποχικοί φύλακες, έχουν εγκριθεί 200 μόνιμοι φύλακες και έχουν ζητηθεί άλλοι 400 εποχικοί. Η υπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά είπε ότι τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Λ. Κονιόρδου επεσήμανε ότι οι χώροι με μεγάλη επισκεψιμότητα είναι ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Οι απομακρυσμένοι χώροι ή οι χώροι με χαμηλή επισκεψιμότητα "με τη βοήθεια των εφόρων και κατόπιν συνεννόησης" ανοίγουν και μετά τις 3 το μεσημέρι. "Αυτό γίνεται με προσωπική προσφορά των εργαζομένων, χωρίς υπερωριακή απασχόληση" διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε ότι "οι χώροι που είναι κλειστοί είτε βρίσκονται σε φάση επισκευής, είτε έχουν πολύ μικρή επισκεψιμότητα".

Ο ερωτών βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς πρότεινε "σύμπραξη ιδιωτών με τα μουσεία" ώστε να υπάρχει φύλαξη. "Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα στη συνεργασία με ιδιώτες, όσον αφορά τις εξειδικευμένες γνώσεις και τη μεγάλη ευθύνη που έχει η φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έχουν αρχαιολογικούς θησαυρούς. Επομένως, θέλει πολλή μεγάλη προσοχή για να υπάρξει ιδιωτική φύλαξη" απάντησε η υπουργός.

"Αδιαφανές μόρφωμα" το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Όσον αφορά το ΤΑΥΥΠ η Λ. Κονιόρδου τόνισε ότι ο διαχειριστικός έλεγχος που είχε ξεκινήσει και είχε διακοπεί για άγνωστους λόγους, έχει ξεκινήσει εκ νέου και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Παράλληλα το υπουργείο μείωσε τη χρηματοδότησή του και θα αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης.

Ο Αρ. Μπαλτάς χαρακτήρισε το ΤΑΥΥΠ "εκπληκτικό μόρφωμα, μία απίστευτη εφεύρεση, ήδη από το 2002, επί υπουργίας Βενιζέλου" και η Λ. Κονιόρδου έκανε λόγο για "αδιαφανές μόρφωμα". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το ΤΑΥΥΠ "δεν έχει νομική προσωπικότητα, δεν είναι καν ένωση προσώπων με μέλη, δεν έχει γενική συνέλευση", ότι λαμβάνει επιχορήγηση με ποσοστό επί των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων με αποτέλεσμα μέσα στα χρόνια της κρίσης να έχει λάβει 13 εκατ. ευρώ. Στον δε Βρεφονηπιακό Σταθμό, πρόσθεσε, "τα έξοδα είναι τουλάχιστον πενταπλάσια από τον μέσο όρο των δημοσίων παιδικών σταθμών". Ακόμη επεσήμανε ότι η διοίκηση του Ταμείου διορίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού, αλλά για να αλλάξει, θέλει τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης! "Είναι παράνοια" και "σκάνδαλο" τόνισε ο Αρ. Μπαλτάς.

"Το επόμενο ποσό που θα δοθεί, θα δοθεί όχι στη βάση του ποσοστού πλέον, που δεν θα ισχύει, γιατί ήταν πραγματικά λάθος, αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες του Βρεφονηπιακού Σταθμού Ταμείου Αλληλοβοήθειας, τις δαπάνες για τις κατασκηνώσεις των παιδιών -είναι γύρω στα 500 παιδιά, στον βρεφονηπιακό σταθμό είναι 100 παιδιά- και για τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες του Ταμείου Αλληλοβοήθειας" τόνισε η Λ. Κονιόρδου.

Η υπουργός σημείωσε ότι έχει μειωθεί η επιχορήγηση. "Πέρυσι με τη δική σας υπουργία με αποθεματικό που ήταν τότε 900.000, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, δόθηκαν 700.000 ως επιχορήγηση. Φέτος μετά τον Ιούνιο που δόθηκε μια επιχορήγηση 350.000, το αποθεματικό έχει φτάσει τις 72.000" ανέφερε η Λ. Κονιόρδου στον Αρ. Μπαλτά και τόνισε πως "είναι μεγάλο σφάλμα των προηγούμενων κυβερνήσεων" που επιχορηγούσαν το ταμείο με ποσοστό από τα έσοδα του ΤΑΠΑ.

Αρ. Μπαλτάς: Να καταργηθεί το τερατώδες μόρφωμα

Ο Αρ. Μπαλτάς ζήτησε "να καταργηθεί αυτό το τερατώδες μόρφωμα, γιατί είναι χώρος κατασπατάλησης -για να μην πω τίποτα χειρότερο- δημοσίου χρήματος" και είπε ότι πρέπει να διασωθεί ο παιδικός σταθμός και να σωθούν και οι θέσεις των εργαζομένων σε αυτόν. Ακόμη ρώτησε αν ο πρόεδρος του ταμείου έχει επιστρέψει στην υπηρεσία του "ή αργομισθεί παρανόμως". Η υπουργός απάντησε ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός θα ενταχθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και ότι ο πρόεδρος του ταμείου "δεν έχει παρουσιαστεί στην εργασία του και το θέμα αυτό διερευνάται και θα ληφθεί η ανάλογη απόφαση. Ωστόσο πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL