Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, όπως τόνισε σε σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, στην τελική μορφή του, κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, έγινε η απαραίτητη νομοτεχνική επεξεργασία από την Κεντρική Επιτροπή Νομοτεχνικής Επεξεργασίας καθώς και οι σχετικές διορθώσεις, και έχει προωθηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί η τελική έκθεση. 

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στις αρχές της εβδομάδας 19-25/6/2017 μετά την επιστροφή στην Γενική Γραμματεία, θα συλλεχθούν οι υπογραφές των συναρμοδίων Υπουργών και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η είσπραξη από τους χρήστες των αμοιβών για τα δικαιώματα, συνεχίζεται καθώς έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων  

Υπογραμμίζει ότι χάρη στη λύση που έδωσε το ΥΠΠΟΑ, με τον ορισμό Προσωρινού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, παρέχονται τα εχέγγυα για τη δίκαιη και διαφανή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι η Προσωρινή Επίτροπος εργάζεται με σκοπό να εξασφαλίσει άμεσα την είσπραξη και τη διανομή στους δικαιούχους των δικαιωμάτων του εξαμήνου.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν, τονίζεται στην ανακοίνωση, την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ για την εδραίωση ενός καθεστώτος διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης των δικαιωμάτων και προστασίας των δικαιούχων σε όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Αυτή η πρόθεση, προσθέτει, αντικατοπτρίζεται και στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα και αποτελεί σαφή πολιτική επιλογή, που πρώτη φορά έγινε από την παρούσα Κυβέρνηση.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι με τις πρωτοβουλίες των Υπουργών Πολιτισμού από τον Ιανουάριο του 2015 ήρθε στο φως ένα σκάνδαλο που για χρόνια αν και γνωστό έμενε στο σκοτάδι, συσσωρεύτηκαν χρέη και οι δικαιούχοι στερούνταν τις δίκαιες αμοιβές τους. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να τεθούν σαφείς κανόνες στη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, να αποδοθούν ευθύνες και να προστατευθεί πραγματικά η πνευματική δημιουργία, καταλήγει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL