Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Υπουργείο Πολιτισμού / Υπουργείο Πολιτισμού: Ανακρίβειες το δημοσίευμα του "Intependent"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / Υπουργείο Πολιτισμού: Ανακρίβειες το δημοσίευμα του "Intependent"

Για "ανακρίβειες" κάνει λόγο το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Ιndependent”, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα προσφέρει με τη μορφή δανεισμού αρχαιολογικά αριστουργήματα σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ και ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα IARPS, δηλώνει ρητά ότι "Ως πρόεδρος του ΙΑRPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον, η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια".

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "Η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο η οποία σήμερα δεν συντελείται". Κάνει ωστόσο σαφές ότι "Έως τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Γίνεται, όμως μια συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επανένωση των γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στη δικαστική διεκδίκηση".

Από την πλευρά του, ο Λουί Γκοντάρ, ο οποίος συντάσσεται απόλυτα με την προσέγγιση του υπουργείου Πολιτισμού και προτίθεται να στείλει επιστολή στον “Independent”, τονίζει ότι "Άρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε. Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του “Independent”, "Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα του Δία ή του Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού από την Κίνα στη δεκαετία του 1980".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL