Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Αποσύρθηκε η ρύθμιση για το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποσύρθηκε η ρύθμιση για το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων

Την απόσυρση της ρύθμισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Μουσείο Eλληνικών Λαϊκών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ) ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι η διαθήκη του Φοίβου Ανωγειανάκη αφήνει τα μουσικά όργανα της συλλογής στο μουσείο το οποίο είναι μέρος του υπουργείου Πολιτισμού με διάταξη του 2014 και εξήγησε ότι το σκεπτικό πίσω από τη διάταξη ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την ακύρωση των μισών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του μουσείου «λόγω ενός ασφυκτικού πλαισίου λειτουργίας διαφόρων θεμάτων».

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ανάδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων μετά τη συνένωσή του με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, και προαναγγέλλει "λύση που διασφαλίζει την αυτόνομη λειτουργία των δύο μουσείων, η οποία θα αποτυπωθεί στον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ". Οι δύο υπουργοί μάλιστα συμφώνησαν για συνεργασία του ΜΕΛΜΟΚΕ με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού: "Έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΜΕΛΜΟΚΕ ως προς το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του, σύμφωνα με τη δωρεά προς το Ελληνικό Δημόσιο και τη σχετική απαίτηση του δωρητή Φοίβου Ανωγειανάκη, όπως αυτή εκφράζεται ρητά στο σχετικό κείμενο. Παράλληλα και το ΜΕΛΤ θα μπορέσει αυτόνομα να προσφέρει το έργο του, εν όψει της μεταφοράς του στον νέο χώρο της 'Αυλής των Θαυμάτων'".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL