Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Λ. Κονιόρδου: Μέτρα βιωσιμότητας του Μεγάρου Μουσικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου: Μέτρα βιωσιμότητας του Μεγάρου Μουσικής

Την προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης προκειμένου να μην κλείσει το υπερχρεωμένο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στη Βουλή. "Είναι πολιτική απόφαση, όχι μόνο της δικής μου υπουργίας αλλά και προηγούμενα, να στηριχθεί και να λυθούν προβλήματα που χρονίζουν στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής που δυστυχώς στη διάρκεια των προηγούμενων διοικήσεων του Μεγάρου και των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν λύθηκαν, παρόλο που υπήρχε πολύ λιγότερο ασφυκτικό δημοσιονομικό καθεστώς από σήμερα" τόνισε η υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση:

* Το 2016 κατ’ εξαίρεση ενέκρινε ποσό 14.387.000 ευρώ από το τακτικό αποθεματικό του προϋπολογισμού για να εξοφληθούν οι πιστοποιημένες λειτουργικές ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

* Αύξησε εκτάκτως κατά 1 εκατομμύριο ευρώ την επιχορήγηση του 2016.

* Εντάχθηκε το προσωπικό του Μεγάρου στο ενιαίο μισθολόγιο με διατήρηση μέρους της προσωπικής διαφοράς, έτσι ώστε να μειωθεί η λειτουργική δαπάνη.

* Η νέα διοίκηση του Οργανισμού α) στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό έλαβε υπόψη της την ανάγκη να μην δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και β) εκπονεί νέο επιχειρηματικό σχέδιο προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες (συνέδρια, εκμισθώσεις αιθουσών κ.λπ.).

* Η συνολική οφειλή του Μεγάρου στη ΔΥΟ έπεσε από τα 104 εκατ. ευρώ στα 53 εκατ. ευρώ με το νόμο 4366/2016.

* Το 2017 η τακτική επιχορήγηση είναι 3 εκατ. ευρώ και μπορεί να αυξηθεί.

* Το Μέγαρο έως τέλη Φεβρουαρίου έχει απαλλαγεί από προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για να μπορεί να εισπράττει την επιχορήγηση.

* Σε συνεργασία με τον Μίλτο Λογιάδη, ανοίγει το Μέγαρο στους νέους δημιουργούς, κάτι που, όπως τόνισε η Λ. Κονιόρδου, "δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν. Πάντα το Μέγαρο Μουσικής αξιοποιούσε τις ικανότητες των ήδη καταξιωμένων καλλιτεχνών. Τώρα μετατρέπεται σε φυτώριο μουσικών, φυτώριο χορευτών, φυτώριο ηθοποιών".

"Αν έχετε πάρει απόφαση χωρίς να μας το λέτε να το κλείσετε, πρέπει να εξομολογηθείτε. Δεν μπορεί να δέχεστε εσείς, ως μια υπουργός που δεν έχει στις πλάτες του βάρη, ότι τελικά από τη συνολική ρύθμιση το μόνο που έγινε είναι η περικοπή των εισοδημάτων των εργαζομένων. Τίποτε άλλο δεν έχει γίνει" ισχυρίσθηκε ο Α. Λοβέρδος.

"Το ότι δεν καλύφθηκε το πλήρες χρέος, το οποίο εσείς είχατε αφήσει να δημιουργηθεί, προς τις τράπεζες, συνδέεται με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να δίνει από τον τακτικό προϋπολογισμό επιπλέον χρήματα. Ωστόσο το μέτρο χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Και η ύβρις τιμωρείται. Εμείς αυτό προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, βήμα βήμα, σε στενή συνεργασία" του απάντησε η υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL