Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Λυδία Κονιόρδου: Είναι μεγάλο προνόμιο να ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λυδία Κονιόρδου: Είναι μεγάλο προνόμιο να ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό

«Η θέση μου είναι να υπηρετήσω από τη νέα μου θέση, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες. Είναι μεγάλο το προνόμιο σ΄ αυτήν τη χώρα να ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό. Το πνεύμα δεν μπορεί να το αφαιρέσει κανείς ούτε από τους ανθρώπους, ούτε από τις χώρες. Την ύλη μπορεί εύκολα να την πάρει... Δυστυχώς - ως προς την ύλη - τώρα πληρώνουμε και πολλές σπατάλες του παρελθόντος...» δήλωσε η νέα υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Ευτυχής για την επίσκεψη- «αστραπή» στη Θεσσαλονίκη, δήλωνε το μεσημέρι η «μόλις επτά ημερών» υπουργός Πολιτισμού που έφτασε με πρωινή πτήση στην πόλη, όπου εξελίσσεται το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στους χώρους του, στο Λιμάνι και τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», πραγματοποίησε μίνι περιοδεία, ενώ είχε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους σε καφέ κεντρικού ξενοδοχείου.

«. τέχνη γίνεται η αιτία να δούμε με αισιοδοξία το αύριο» δήλωνε μετά την επίσκεψή της στο Λιμάνι (όπου και οι αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, εγκαταστάσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας και Μουσείο Κινηματογράφου) και την ενημέρωσή της για τα εκπαιδευτικά προγράμματα χάρη στα οποία δεκάδες χιλιάδες παιδιά ήρθαν σε επαφή με την τέχνη.

«Ήρθε η στιγμή να συνδεθεί ο πολιτισμός με την παιδεία και τον τουρισμό. Εκτός όλων, είναι και οι τοπικές κοινωνίες που ωφελούνται απ' αυτές τις δράσεις» δήλωσε η υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, την επισκεψιμότητά τους αλλά και την αναγκαιότητα των συνεργειών όλων των φορέων και στον τομέα του πολιτισμού.

«Οι συνεργασίες, οι συνέργειες των φορέων και χαμηλώνουν τα κόστη αλλά και μας κάνουν όλους κοινωνούς της τέχνης» είπε η υπουργός, η οποία αναφερόμενη ειδικά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τόνισε πως «στον κινηματογράφο επιτελείται κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Η Θεσσαλονίκη έχει καταγραφεί ως πόλη του κινηματογράφου στη συνείδηση του κόσμου».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι μέσω του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ανεξάρτητες φωνές δημιουργών έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό. Υπάρχουν καταπληκτικοί νέοι σκηνοθέτες. Ο κινηματογράφος και τα έργα τέχνης -γενικότερα- μπορεί να καταστούν εφόδια αυτοπεποίθησης και ανάτασης στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το έργο που επιτελείται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Μακάρι να γίνει δυνατό να εξακτινωθεί αυτό το έργο και στην επαρχία».

Ζητώντας «κατανόηση και χρόνο» έως ότου ενημερωθεί πλήρως για τα θέματα του υπουργείου, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει σαφώς στα όποια ερωτήματα, η νέα υπουργός Πολιτισμού δήλωσε (απαντώντας σε ερώτηση που αφορά στη θέση του υπουργείου αναφορικά με τη διευκόλυνση ξένων κινηματογραφιστών για το γύρισμα ταινιών στη χώρα) ότι «το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί και η διάθεση υπάρχει...».

Θεατρική αμιγώς ηθοποιός και σκηνοθέτις η Λυδία Κονιόρδου θυμήθηκε με συγκίνηση το τελευταίο Φεστιβάλ που είχε επισκεφθεί («πέρασα κι άλλες φορές απλώς αυτό θυμάμαι έντονα» διευκρίνισε). Ήταν το... ιστορικό 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (του 1987) που καταγράφηκε ως το «φεστιβάλ του "Δοξόμπους" και του εξώστη». Ήταν αυτή η ταινία ("Δοξόμπους" του Φώτου Λαμπρινού) που είχε παρακολουθήσει η κ. Κονιόρδου με τον συνάδελφό της σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη όπως θυμήθηκε.

Σε ερώτηση αν η ίδια είχε συμμετάσχει ποτέ σε ελληνική κινηματογραφική ταινία, θυμήθηκε τα γυρίσματα (στη Νίσυρο) της ταινίας «Ο Αρισβαρίστας και ο Άγγελος» της Ελένης Αλεξανδράκη (2008) στην οποία συμμετείχε.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού ταξιδεύει απόψε στην Αθήνα προκειμένου να...επιστρέψει -έστω προσωρινά- στον «φυσικό της χώρο». Στη θεατρική σκηνή.

«Το θέατρο όλα τα μπορεί» σχολίασε η ηθοποιός-υπουργός σε ερώτηση του ΑΜΠΕ αν «το θέατρο μπορεί να αποτελέσει χώρο και μέσο άσκησης πολιτικής...».

Η Λ. Κονιόρδου δεν θα παραστεί στην αποψινή τελετή λήξης και απονομής βραβείων στο 57ο Φεστιβάλ. «Δυστυχώς οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου το επιτρέπουν. Είχα αναλάβει τη δέσμευση απέναντι στους συναδέλφους μου στο θέατρο και θα συνεχίσω (αμισθί πλέον) για όσες παραστάσεις έχουν προγραμματισθεί» δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL