Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Αρ.Μπαλτάς: Οι δυο όψεις του πολιτισμού μας έχουν αρχίσει να «συνομιλούν» χάρη και στην Λυρική Σκηνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρ.Μπαλτάς: Οι δυο όψεις του πολιτισμού μας έχουν αρχίσει να «συνομιλούν» χάρη και στην Λυρική Σκηνή

Οι δυο όψεις του πολιτισμού μας, ο σύγχρονος και ο κλασσικός, έχουν αρχίσει να "συνομιλούν" χάρη και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς κατά τη παρουσίαση του προγράμματος της περιόδου 2016 - 2017 την Τρίτη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “η προσπάθεια της Ε.Λ.Σ. είναι εξαιρετικά σημαντική τα τελευταία χρόνια. Έχει κατορθώσει να ξανακάνει εν πολλοίς την όπερα οικεία όχι μόνο σε κάποιους που ήταν ίσως ανέκαθεν φανατικοί του λυρικού τραγουδιού, αλλά και στους νέους εντός και εκτός των τειχών”.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημείωσε ότι “είμαστε σε μια σχεδόν μόνιμη επαφή με το ΔΣ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή για όλα τα τρέχοντα προβλήματα, οικονομικά και διοικητικά, όπως και ζητήματα που θα έπρεπε με μια σωστότερη νομοθεσία να είχαν διευθετηθεί εδώ και χρόνια”.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ότι "σύντομα η Λυρική θα μετεγκατασταθεί σε έναν χώρο που είναι κόσμημα και το οποίο πιστεύω ότι γίνει χώρος έλξης όλων των πολιτών", ενώ αναφορικά με το παρόν κτήριο της Ε.Λ.Σ., θέατρο Ολύμπια, δήλωσε ότι “θα προσπαθήσουμε να μείνει ζωντανό”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αρ.Μπαλτά

«Χάρη και στην Εθνική Λυρική Σκηνή οι δυο όψεις του πολιτισμού μας, δηλαδή ο σύγχρονος και ο κλασσικός, έχουν αρχίσει να ‘’συνομιλούν’’. Και είναι σημαντικό αυτή η συνομιλία να συνεχιστεί, να γίνει πλουσιότερη από διάφορες πλευρές και σε διάφορους τομείς, ώστε να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μνήμη παρελθόντων αιώνων, αλλά είναι και ζωντανή, παραγωγική πολιτιστική δύναμη. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι πολύ κοντά στη Λυρική Σκηνή, όπως προσπαθεί να στέκεται πολύ κοντά σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του.

Είμαστε σε μια σχεδόν μόνιμη επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή για όλα τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία απαιτούν λύσεις. Προβλήματα οικονομικά και διοικητικά, όπως και ζητήματα που θα έπρεπε με μια σωστότερη νομοθεσία να είχαν διευθετηθεί εδώ και χρόνια». 
Ως προς το έργο που επιτελεί η Εθνική Λυρική Σκηνή, ο κ. Μπαλτάς είπε χαρακτηριστικά:

«Η προσπάθεια της Ε.Λ.Σ. είναι εξαιρετικά σημαντική τα τελευταία χρόνια. Έχει κατορθώσει να ξανακάνει εν πολλοίς την όπερα οικεία όχι μόνο σε κάποιους που ήταν ίσως ανέκαθεν φανατικοί του λυρικού τραγουδιού, αλλά και στους νέους εντός και εκτός των τειχών.

Επιπλέον, έχει ασχοληθεί μέσα από τις δράσεις της με το προσφυγικό και με πολλά ακόμη κοινωνικά προβλήματα. Σε σχέση με άλλους εποπτευόμενους φορείς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ε.Λ.Σ. είναι από τα πιο αρμονικά ζεύγη που έχω συναντήσει. Να τους ευχηθώ να συνεχίσουν έτσι τη δουλειά τους». 

Για την μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Υπουργός σημείωσε:  «Είμαστε στο θέατρο Ολύμπια. Ένα ιστορικό κτήριο. Σύντομα η Λυρική θα μετεγκατασταθεί σε έναν χώρο που είναι κόσμημα και το οποίο πιστεύω ότι γίνει χώρος έλξης όλων των πολιτών, Αθηναίων και μη. Τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή την μετεγκατάσταση θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Ωστόσο, η αποχώρηση της Ε.Λ.Σ. από το Ολύμπια δημιουργεί μια νοσταλγία για όσους είχαν συνηθίσει τους χώρους αυτούς. Αλλά ευτυχώς οι αίθουσές του έχουν χαρακτηριστεί για χρήσεις όπερας ίσως και συναφών φορέων. Το κτήριο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα προσπαθήσουμε να μείνει ζωντανό το θέατρο Ολύμπια και στην επόμενη φάση για χρήσεις που δεν ανταγωνίζονται την παρουσία της Λυρικής Σκηνής στο νέο εντυπωσιακό κτήριο Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL