Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Ο Νίκος Θεοχαράκης νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών / Νίκος Θεοχαράκης, τι θέλει ένας αριστερός στο Μέγαρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Νίκος Θεοχαράκης νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών / Νίκος Θεοχαράκης, τι θέλει ένας αριστερός στο Μέγαρο

Τι θέλει ένας αριστερός στο Μέγαρο; Ποιότητα, καλλιτεχνική διεύρυνση, πολυπολιτισμικότητα, ενίσχυση του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα και μεγάλη προσοχή στα οικονομικά είναι οι βασικές προτεραιότητες τις οποίες θέτει ο Νίκος Θεοχαράκης και τις παραθέτει στην "Αυγή", λίγη μόνον ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι τοποθετείται στη θέση του προέδρου του Δ.Σ του Οργανισμού Μεγάρου και καλείται να σηματοδοτήσει τη νέα σελίδα που ανοίγει πλέον για το Μέγαρο μετά τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο.

"Το γεγονός και μόνο ότι η πολιτεία αποφάσισε να ρυθμίσει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά ζητήματα του Μεγάρου προϋποθέτει ότι μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα στο Μέγαρο" μας λέει ευθύς εξαρχής. Ο Νίκος Θεοχαράκης αναγνωρίζει ότι "το Μέγαρο υπήρξε πολύ σημαντικός πόλος του ελληνικού πολιτισμού. Δεν θα χτίσουμε πάνω σε κάτι που δεν υπήρχε, είναι δεδομένη η προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό". Ωστόσο η σημερινή συγκυρία το βρίσκει σε μια δεινή οικονομική θέση αλλά και σε μια περίοδο απαραίτητης αναπροσαρμογής ώστε να μπορέσει και να επιβιώσει και να διαδραματίσει υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικό ρόλο. "Θα προσπαθήσω να γίνει πόλος πολιτισμού, ο οποίος θα απευθύνεται σε μεγαλύτερα κομμάτια του κόσμου που έχει ενδιαφέρον και αγωνία για τον πολιτισμό", υπογραμμίζει ο κ. Θεοχαράκης και αναφερόμενος στην εφεξής στόχευση προσθέτει ότι "θα υπάρχει επέκταση και πέρα της μουσικής, θα γίνει προσπάθεια να είναι πιο πολυπολιτισμικό, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι στο επίκεντρό του η ποιοτική μουσική, ποιοτική με τη στενή έννοια του όρου, και θα προσπαθήσουμε επίσης να αναδείξουμε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Μεγάρου".

Ως προς τα οικονομικά του αναφέρει ότι " θα τα δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί χρειάζεται να βρεθούν και πόροι ανεξάρτητα από την πολιτεία. Ιδέες υπάρχουν, το θέμα είναι να βρούμε τους πόρους να συντηρηθούν αυτές οι ιδέες και να βρεθούν και τρόποι αυτοχρηματοδότησης" καταλήγει.

Γνωστός στους κύκλους των αριστερών διανοουμένων, ευγενής και χιουμορίστας, ο Νίκος Θεοχαράκης είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και εδώ και μερικούς μήνες επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

"Κινητή εγκυκλοπαίδεια" τον ονομάζουν όσοι τον γνωρίζουν καλά και για του λόγου το αληθές και το εύρος της καλλιέργειας και των γνώσεών του παραπέμπουν με έμφαση στη βιβλιοθήκη του, αξιοζήλευτη και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την οργάνωσή της. Το ευρυγώνιο των γνώσεών του εξάλλου έχει στοιχειοθετηθεί από πολύ σοβαρές σπουδές και εμπλουτίζεται διαρκώς. Άνθρωπος με βαθιά μόρφωση και πολυσχιδή πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, οικονομολόγος με διεθνείς δημοσιεύσεις και γνώστης των θεμάτων διοίκησης, ο 60χρονος Νίκος Θεοχαράκης, αν και είναι μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, "ναι ήταν χορηγοί του Μεγάρου στο παρελθόν" λέει χαμογελώντας, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν εμπλέκεται στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Παλιός γνώριμος σ' εμάς στην "Αυγή", έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της εφημερίδας, ενώ είναι στη συντακτική ομάδα της εκπομπής "Θεωρία στον αέρα" του 105,5 στο Κόκκινο.

Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Πουλαντζάς, αλλά και εμπνευσμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Νίκος Θεοχαράκης αναμφίβολα διαθέτει πολύ περισσότερα από τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του ανθρώπου δηλαδή που καλείται να ανοίξει τη νέα σελίδα στην ιστορία και τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής.

Διαδέχεται τον Ιωάννη Μάνο, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με "τη συμβολή των εργαζομένων και όλων των συντελεστών του ΟΜΜΑ", "διατήρησε την παρουσία του Μεγάρου σε δύσκολες συνθήκες, ενισχύοντας μάλιστα και διαφοροποιώντας γόνιμα τις παρεμβάσεις του, αλλά και συνέβαλε ποικιλότροπα και καθοριστικά στην αίσια ολοκλήρωση μιας ολόκληρης πορείας".

Επί του διαδικαστικού, τον Νίκο Θεοχαράκη προτείνει το υπουργείο Πολιτισμού από πλευράς του, είναι ωστόσο δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι και της αποδοχής του υπουργείου Οικονομικών. Μετά και την τοποθέτησή του ως νέου προέδρου του 11μελούς πλέον Δ.Σ. του ΟΜΜΑ, αναμένεται η ανακοίνωση και των υπόλοιπων μελών του, τρία εκ των οποίων θα προέρχονται από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL