Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Κ.Στρατής: Να στηρίξουμε αυτούς που το έργο τους μας στηρίζει στην απομόνωσή μας (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Στρατής: Να στηρίξουμε αυτούς που το έργο τους μας στηρίζει στην απομόνωσή μας (Ηχητικό)

Απομονωμένοι αναγνωρίζουμε την σημασία του Πολιτισμού στην ανόρθωση του ηθικού, το βιβλίο, το τραγούδι, τον κινηματογράφο, τουλάχιστον 15.000-20.000 ελαστικά εργαζόμενοι στον Πολιτισμό δεν έχουν τώρα και δεν ξέρουν πότε θα ξαναέχουν εισόδημα, χωρίς να εντάσσονται στο 800άρι και χωρίς να στηρίζονται οι χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις τους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πλήρη μέτρα στήριξης, υπουργείο και κυβέρνηση δεν έχουν καμία δικαιολογία, τόνισε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/797415553&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Ο ίδιος, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε τώρα, στην κατάσταση εγκλεισμού που όλοι βιώνουμε, τον σημαντικό ρόλο του Πολιτισμού για την κοινωνική συνοχή και την ανόρθωση του ηθικού, είπε ο κ. Στρατής, πρέπει να το αναγνωρίσουμε στους ανθρώπους της Τέχνης, της δημιουργίας και σε όλους αυτούς που είναι στα παρασκήνια και δεν βλέπουμε, αλλά χωρίς αυτούς δεν υπάρχει παραγωγή πολιτιστικού υλικού. Στην ΕΕ από την πρώτη στιγμή τα υπουργεία Πολιτισμού ανακοίνωσαν γενναία πακέτα στήριξης, εδώ έδωσαν μόλις 15 εκατ. ευρώ όταν προ μηνών έκοψαν 14 εκατ. ευρώ.

Αποκλείονται παράλληλα λόγω προϋποθέσεων οι εργαζόμενοι αυτοί από το επίδομα των 800 ευρώ λόγω εποχικότητας και ελαστικοποιημένων σχέσεων εργασίας, άνθρωποι που δουλεύουν ένα Σαββατοκύριακο, μία Πέμπτη, την άλλη Τετάρτη, χωρίς σύμβαση στα μεσοδιαστήματα, άρα χωρίς προστασία. Είναι χωρίς εισόδημα τώρα και με μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε θα ξαναέχουν, είναι τελείως στον αέρα. Και είναι σαν να είναι αόρατοι για την κυβέρνηση. Πέρα από τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, υπάρχουν δεκάδες ειδικότητες, τεχνικοί, φωτιστές, μακιγιέρ, σεναριογράφοι και επιμελητές, όλοι αυτοί δεν έχουν εισόδημα και δεν ξέρουν πότε θα ξανααποκτήσουν εισόδημα. Οι επισφαλώς και ακραία ελαστικά εργαζόμενοι μόνο στον Πολιτισμό είναι 15.000-20.000 με συντηρητικές εκτιμήσεις (στον τουρισμό είναι άλλοι 20.000-25.000).

Δημόσιο, Δήμοι και Περιφέρειες έχουν κονδύλια, υπογράμμισε ο ίδιος, πρέπει να προγραμματίσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, να κλείσουν συμβόλαια και να δοθούν προκαταβολές, να γίνουν οι προετοιμασίες ώστε τέλος Καλοκαιριού να υλοποιούνται παραγωγές, να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγή πολιτιστικού έργου τους επόμενους μήνες. Είναι αδιανόητο για το υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση, να έχει αναδειχθεί τόσο έντονα το πρόβλημα χιλιάδων εργαζόμενων που δεν έχουν και δεν θα έχουν κανένα εισόδημα και να μην κάνουν τίποτα, το έδειξε πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η σκληρή παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη. Δεν έχουν πια καμία δικαιολογία, πρέπει να βρουν μία λύση.

Περιέγραψε το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιήθηκε, έγιναν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, το τμήμα Πολιτισμού συγκρότησε συνολική πρόταση που εστίασε στην προστασία του συνόλου των εργαζόμενων και σε ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων για να στηριχθεί ο Πολιτισμός σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που δεν υπάρχει κανένα εισόδημα για αυτές τις πολύ μικρές επιχειρήσεις των 5-10 ανθρώπων. Και πρέπει να συνυπολογιστεί ότι λόγω των κλειστών μαγαζιών εστίασης, φιλοξενίας, κτλ. δεν υπάρχουν και καθόλου εισπράξεις για πνευματικά δικαιώματα. Η θερινή περίοδος είναι επίσης στον αέρα, με όλες τις εκδηλώσεις να μην είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνουν.

Κομμάτια της πρότασης που συγκροτήθηκε εντάχθηκε στο συνολικό πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και οι συναρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, οργανώθηκε τηλεδιάσκεψη με ανθρώπους του Πολιτισμού, από την ΕΔΕΜ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, την Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου, τον Συνεταιριστικό Χώρο Εικαστικών 3 137, το Σωματείο Καθηγητών Χορού, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, στο οποίο συμμετείχαν ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκος και ο ίδιος ο κ. Στρατής.

Η δέσμη πέντε σημείων που περιλαμβάνεται στο #ΜένουμεΌρθιοι αποτελεί ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης:

  • ειδικό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως και τους επισφαλώς εργαζόμενους, ενώ προβλέπει μη επιστρεπτέα ενίσχυση για επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ με προτεραιότητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις:

  • πολλαπλάσιο της εξαγγελίας του υπουργείου Πολιτισμού οικονομικό πακέτο στήριξης, για να κρατηθεί ζωντανή η καλλιτεχνική δημιουργία και η παραγωγή πολιτιστικού έργου το επόμενο διάστημα

  • στήριξη των πνευματικών δικαιωμάτων

  • σημιουργία Ταμείου υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα και άμεση παροχή μικροπιστώσεων με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει προχωρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση της ΝΔ.

  • συμμετοχικός σχεδιασμός για ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL