Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μ.Ζορμπά: Άτακτη φυγή της κας Μενδώνη με επίκληση της αποστολής του φακέλου στις αρμόδιες αρχές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Ζορμπά: Άτακτη φυγή της κας Μενδώνη με επίκληση της αποστολής του φακέλου στις αρμόδιες αρχές

«Η κα Μενδώνη ομολογεί σήμερα, μετά από το θόρυβο που ξεσήκωσε η πρόσφατη υπουργική της απόφαση, ότι προτίθεται να στείλει στις αρμόδιες διαχειριστικές, κλπ αρχές το φάκελο για τις περαιτέρω ενέργειές τους», τονίζει η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ανφορικά με το έργο «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» του ΥΠΠΟΑ.

Η ίδια προσθέτει ότι παραμένουν «πολλά ερωτήματα που ζητούν απάντηση:

α) Γιατί περίμενε 8 ολόκληρους μήνες για να το κάνει;

β) Γιατί υπέγραψε πρώτα την ανάκληση της έκπτωσης της ανάδοχης εταιρείας και μετά στέλνει το φάκελο στις αρμόδιες αρχές;

γ) Γιατί τώρα μετά από 8 μήνες συγκροτεί νέα επιτροπή;

δ) Γιατί προχώρησε σε νέα ανάθεση έργου το υπουργείο με  την ίδια εταιρεία πρόσφατα;

ε) Γιατί διαψεύδει το γεγονός ότι είχαμε στείλει στοιχεία στο Ελεγκτικό Συνέδριο; 

στ) Γιατί αμέσως μετά ανακαλεί το παραπάνω και υποστηρίζει  ότι ακόμη κι αν είχαμε στείλει, αυτό θα σήμαινε πως η Μ. Ζορμπά ήθελε να ασκήσει έλεγχο «στους προηγούμενους υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ»;

«Τόσος μακιαβελισμός την υπερχειλίζει που είναι έτοιμη να τον αποδώσει αδίστακτα σε όποιον της θυμίζει απλώς την πικρή αλήθεια;», σχολιάζει η πρώην υπουργός Πολιτσιμού

Η ίδια προθέτει δε ότι «προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κ. Μενδώνη συνεχίζει να ρίχνει και προπέτασμα καπνού στην υπόθεση. Αναρωτιέται χωρίς ηθικά διλήμματα γιατί δεν ακυρώσαμε τον διαγωνισμό που έκανε η ίδια, αλλά που ως χτες δημιουργούσε την εντύπωση ότι έγινε από την κυβέρνηση Σύριζα, διατυπώνοντας τώρα τη θεωρία  ότι οι διαγωνισμοί είναι ζήτημα συμφωνίας ή διαφωνίας των κυβερνήσεων και όχι, όπως όλοι νομίζουμε, νομότυπων διαδικασιών».

«Αλλά τα ψέματα και η δημιουργία εντυπώσεων δεν σταματούν εδώ», υπογραμμ΄ζιει η Μ.Ζορμπά και προσθέτει ότι η κα Μενδώνη «γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν "εκκαθαρίζει" από μόνος του μια σύμβαση ο εκάστοτε Υπουργός, ούτε επιβάλλει από μόνος του περαιτέρω "κυρώσεις", αλλά κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής.

» Επίσης θα όφειλε να γνωρίζει, ότι ο τότε πρόεδρος της επιτροπής του έργου Π.Νταής -τον οποίο τοποθέτησε πρόσφατα στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του ΤΑΠΑ- δεν συγκαλούσε με διάφορα προσχήματα την αρμόδια επιτροπή του έργου των κινητών μνημείων για περαιτέρω ενέργειες ενώ ταυτόχρονα η Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ που ήταν δικαιούχος της Πράξης (Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων) είχε καταγγελθεί δημοσίως από πρώην συμβασιούχους για κακοδιαχείριση στη διαχείριση των ψηφιακών έργων. Είναι λυπηρό να γίνεται προσπάθεια να "επιβραβεύονται" και να συγκαλύπτονται αυτά τα φαινόμενα μέχρι και σήμερα».

«Αντίθετα από όσα υποστηρίζει η σημερινή υπουργός, διασφαλίσαμε απολύτως την διετή παράταση του έργου όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και επιπλέον:

α) αποστείλαμε  για διερεύνηση όλα τα στοιχεία  στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019

β) αιτηθήκαμε στην Διαχειριστική Αρχή την αλλαγή Δικαιούχου της Πράξης, ώστε το έργο να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΠΟΑ, με την καθοδήγηση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ που συγκρότησε ειδική τριμελή επιτροπή εργασίας για τον σκοπό αυτό, πέραν  της τριμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του έτερου ψηφιακού έργου στο οποίο αναφέρεται η υπουργός.

γ) Συνεργαστήκαμε στενά με τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της σύννομης υλοποίησης του έργου και ενημερώσαμε μέσω αυτών και το ΝΣΚ, με στόχο την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των  όποιων αξιώσεων του έκπτωτου Αναδόχου.

δ) Δεδομένης της εμπλοκής ίδιων προσώπων τόσο στην κακοδιαχείριση αυτού όσο και άλλων έργων ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ αποστείλαμε στοιχεία για περαιτέρω έλεγχο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τα πρόσωπα αυτά», τονίζει η Μυρσίνη Ζορμπά.

Τέλος η ίδια αναφερόμενη στη σημερινή υπουργό Πολιτσιμού επισημαίνει: «Μακάρι να στείλει τους φακέλους και η ίδια στη δικαιοσύνη, αρκεί αυτοί να είναι πλήρεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL