Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Το φάντασμα του Joker επιστρέφει στην Ακρόπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το φάντασμα του Joker επιστρέφει στην Ακρόπολη

Οι μαθητές των ελληνικών σχολείων, παιδιά δηλαδή που μετέχουν της ελληνικής παιδείας, αλλά δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα, καθώς προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφοροποιούνται από τους Έλληνες ή Ευρωπαίους συμμαθητές τους; Όπως αποδεικνύεται για τους υπεύθυνους του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης διαφοροποιούνται.

Το θέμα αναδείχτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν έγινε γνωστή η περίπτωση δασκάλας που θέλησε να πάει εκδρομή τους μαθητές της στην Ακρόπολη και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του αρχαιολογικού χώρου ότι, με βάση πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, οι μαθητές της που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πληρώσουν το μισό εισιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να μπουν δωρεάν. Σύμφωνα με το tweet που δημοσιοποιεί το θέμα, "official", δηλαδή υπεύθυνος, του αρχαιολογικού χώρου τής έστειλε μάλιστα το ΦΕΚ της 31ης Οκτωβρίου, όπου δημοσιεύεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπογεγραμμένη από τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που προβλέπει ότι "μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια, ύψους 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού εισιτηρίου, δικαιούνται να καταβάλουν" μεταξύ άλλων και "τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους, για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης". Σύμφωνα με το ίδιο tweet, επισημαίνεται ότι η δασκάλα, που είχε πραγματοποιήσει πολλές τέτοιου είδους επισκέψεις, δεν είχε ξανακούσει ότι μαθητές ελληνικών σχολείων που δεν είναι από την Ελλάδα ή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο, έστω και μειωμένο.

Το γράμμα του νόμου είναι σαφές. Και η ίδια διατύπωση χρησιμοποιείται και στο Μουσείο της Ακρόπολης, ίσχυε και στο παρελθόν. Ωστόσο κανένα πρόβλημα δεν είχε δημιουργηθεί μέχρι τώρα. Διότι ουδείς είχε διανοηθεί ώς τώρα να ερμηνεύσει αυτό το γράμμα του νόμου χωρίς να λάβει υπ’ όψιν ότι δεν μπορεί να διαχωρίζουμε τους μαθητές ενός σχολείου ανάλογα με τον τόπο προέλευσής τους.

Η υπόθεση έρχεται να μας θυμίσει ιστορίες του καλοκαιριού, την περίοδο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της υπουργού Πολιτισμού από τη Λίνα Μενδώνη και τη σπουδή της να απομακρύνει αμέσως και με ψευδή αιτιολόγηση τον αρχιφύλακα της Ακρόπολης, για να τοποθετήσει στη θέση του συνδικαλίστρια της Νέας Δημοκρατίας.

"Κατ' εξαίρεση" ελεύθερη είσοδος

Το θέμα θα μπορούσε να είχε λυθεί αυτομάτως, από τη στιγμή που αφορά μικρά παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, ο "official" στην Ακρόπολη, που με τέτοια ζέση έσπευσε να τοποθετήσει η υπουργός, όφειλε να γνωρίζει, ή να σπεύσει να ενημερωθεί από τη διεύθυνση στην οποία ανήκει, ότι υπάρχει και άλλη οδός και να σπεύσει να κάνει αίτημα ή να προτρέψει τη δασκάλα να ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς την "κατ' εξαίρεση" ελεύθερη είσοδο όλων των μαθητών στην Ακρόπολη. Αυτό δηλαδή που προβλέπεται ήδη.

Όπως φαίνεται, το φάντασμα του Joker επιστρέφει στην Ακρόπολη, με υπηρεσιακούς παράγοντες που ερμηνεύουν αυτοβούλως το γράμμα του νόμου, σύμφωνα με το πνεύμα "κανονικότητας" της νέας κυβέρνησης.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL