Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού / Προσπάθεια συγκάλυψης του αμαρτωλού Ταμείου από τη Λ. Μενδώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού / Προσπάθεια συγκάλυψης του αμαρτωλού Ταμείου από τη Λ. Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «προσπαθεί να συγκαλύψει τα έργα και τις ημέρες του 'αμαρτωλού' Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού» τόνισε ο Πάνος Σκουρολιάκος καταγγέλλοντας το άρθρο 19 του αθλητικού νομοσχεδίου που προβλέπει τη διάλυση του Ταμείου εν λειτουργία. Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «η συγκάλυψη της οποιασδήποτε δύσοσμης υπόθεσης που επιχειρείτε αυτή τη στιγμή, δεν θα περάσει». Η Λ. Μενδώνη απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Σκουρολιάκος θύμισε ότι το Ταμείο λειτουργούσε χωρίς καταστατικό, γενικές συνελεύσεις και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, διαχειριζόταν όμως «αδρό χρήμα» του Δημοσίου, το 2,5% των σημαντικού ύψους εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και «τα ευρήματα ήταν πολλά και όχι ευχάριστα», με αποτέλεσμα το σκάνδαλο να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και στην άσκηση δίωξης κατά 17 υπαλλήλων για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και σύσταση συμμορίας.

Ο Π. Σκουρολιάκος απηύθυνε μια σειρά από αναπάντητα τελικά ερωτήματα προς την απούσα Λ. Μενδώνη αναρωτώμενος γιατί προχώρησε σε διορισμό νέου διευθυντή και δύο νέων μελών στο Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας παρότι είχε δρομολογήσει το κλείσιμό του. Επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ανατρέποντας τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το Ταμείο να αποκτήσει «νόμιμη υπόσταση με διαφάνεια, λογοδοσία και δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο Π. Σκουρολιάκος αναρωτήθηκε ακόμα τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για το προσωπικό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας επισημαίνοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ και αυξημένη μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες. Επίσης ο Π. Σκουρολιάκος έθεσε το ερώτημα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το μέλλον του παιδικού σταθμού μεταφέροντας την αγωνία των γονέων. Ο Π. Σκουρολιάκος θύμισε ακόμα και τη στάση των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού που εκφράστηκαν θετικά για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Σκουρολιάκος, όπως και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σαν τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και την Ραλλία Χρηστίδου, αναφέρθηκαν εκτενώς στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την κατασπατάληση των δημόσιων πόρων μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Μεταξύ των «πεπραγμένων» αυτών ήταν «δάνεια» για τα οποία δήλωναν άγνοια οι υπάλληλοι που υποτίθεται ότι τα είχαν ζητήσει, η χρηματοδότηση μετακλητών υπαλλήλων στα γραφεία των υπουργών και των γενικών γραμματέων με πόρους του Ταμείου, αλλά και υπέρογκες κοστολογήσεις για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού.

Η κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θύμισε ότι υπουργοί παλαιότερων κυβερνήσεων της Ν.Δ., αλλά και συντηρητικές εφημερίδες όπως η «Καθημερινή», είχαν αναδείξει το σκάνδαλο και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να ταυτιστεί με τα κακώς κείμενα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στην αρχή της θητείας της. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο αθλητικό νομοσχέδιο Γιάννης Μπουρνούς μίλησε για «επιχειρούμενη συγκάλυψη του σκανδάλου» με την κατάργηση του λεγόμενου και «ΚΕΕΛΠΝΟ του Πολιτισμού».

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL