Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Επιστροφή των έκπτωτων μαζί με την επιστροφή στην κανονικότητα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή των έκπτωτων μαζί με την επιστροφή στην κανονικότητα;

Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κήρυξε έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική (ΙΚNOWHOW) εξαιτίας της αδυναμίας της να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης επιμέρους παραδοτέων του υποέργου «Ανάπτυξη εφαρμογών» του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», δηλαδή της βάσης δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές των κινητών μνημείων που βρίσκονται στις αποθήκες των μουσείων και των Εφορειών Αρχαιοτήτων όλης της χώρας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η εν λόγω εταιρεία μπορεί να ξαναπεράσει τις πόρτες του Ελληνικού Δημοσίου, πολλώ δε μάλλον του υπουργείου Πολιτισμού.

Η εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση της πρ. υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του πρ. υφυπουργού Κώστα Στρατή, με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτη. Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την έκδοση της υπ’ αρ. Ν111/17.10.2019 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε την αίτηση αναστολής της εν λόγω εταιρείας ως προδήλως αβάσιμη.

Ωστόσο, επειδή στο υπουργείο Πολιτισμού έχει επιστρέψει η κανονικότητα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας η πολιτική ηγεσία δρομολογεί την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ανακαλεί την έκπτωση του αναδόχου. Οι πιέσεις εντείνονται προς αυτή την κατεύθυνση παρότι υπάρχει ήδη μια απορριπτική δικαστική απόφαση. Χωρίς δηλαδή να τηρηθεί η νομιμότητα ή έστω τα προσχήματα.

Με ποια άραγε επιχειρήματα θα επιστρέψει ο έκπτωτος ανάδοχος στο υπουργείο Πολιτισμού; Με επιχειρήματα που έχουν ήδη καταπέσει στο δικαστήριο; Και ποιες αιτιάσεις θα προβάλλει η πολιτική ηγεσία του; Διότι, αν όντως ετοιμάζεται να υπογραφεί νέα Υ.Α. για την ανάκληση της έκπτωσης της αναδόχου εταιρείας, προφανώς το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει κάποιο άλλο δικαιικό σύστημα απ' αυτό που υπηρετεί η ελληνική Δικαιοσύνη και εν πάση περιπτώσει κατανοεί με διαφορετικό τρόπο τον όρο νομιμότητα.

Πόσο ωφελείται και πως εξυπηρετείται άραγε το δημόσιο συμφέρον με την επιστροφή ενός αναδόχου που αποδεδειγμένα πλέον δεν ανταποκρίθηκε στο έργο που ανέλαβε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και κόστος;

“Τυχαία συγκυρία”

Η συγκυρία προώθησης Υπουργικής Απόφασης για την ανάκληση της έκπτωσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συμπίπτει με την κλήση στους τρεις υπαλλήλους και μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων κατόπιν μήνυσης του εκπτώτου εναντίον τους.

Ωστόσο, ακόμα περισσότερα ερωτήματα γεννιούνται την ώρα που φημολογείται ότι διενεργείται έλεγχος από αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στη διοίκηση για τη διαχείριση έργων ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου έργου αλλά και του αρχαιολογικού κτηματολογίου, μια άλλη, εξίσου πονεμένη ιστορία του υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία συμμετείχε η συγκεκριμένη εταιρεία. Μήπως είναι και αυτός ένας λόγος που σχετίζεται με την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να ανακληθεί η Υ.Α. που κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ;

Ερώτηση στη Βουλή

Στο μεταξύ το θέμα των "εκφοβιστικών μηνύσεων κατά υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, μελών επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής υποέργου ψηφιοποίησης κινητών μνημείων από έκπτωτο ανάδοχο" έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση, με την οποία ρωτάει τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την υποστήριξη των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού που, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής τους ιδιότητας και ασκώντας τα καθήκοντά τους με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, μηνύθηκαν από τον ανάδοχο, όπως επίσης και αν εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το έργο ψηφιοποίησης κινητών μνημείων και, αν ναι, ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για την ολοκλήρωσή του.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL