Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν

Eπιστροφή στο αμαρτωλό καθεστώς που επί δεκαετίες συντήρησε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας σηματοδοτεί η ρύθμιση για την εκκαθάρισή του που κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού στο νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό. Το άρθρο 19 προβλέπει την κατάργηση του Ταμείου μετά την εκκαθάρισή του. Ωστόσο, επειδή σε μέλη προηγουμένων Δ.Σ. του έχει ασκηθεί δίωξη για πέντε κακουργήματα, η διαδικασία της εκκαθάρισης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γι' αυτή την απόφαση.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι με την τοποθέτηση του εκκαθαριστή λήγει αυτοδίκαια η θητεία του Δ.Σ. και του διευθυντή του φορέα, τον οποίο μόλις πρόσφατα τοποθέτησε η υπουργός σε αντικατάσταση της αποπεμφθείσας προηγούμενης διευθύντριας Αναστασίας Κουτσή. Μ' αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται πριν τη λήξη της θητείας του το Δ.Σ. που συνέβαλε στην εξυγίανση του Ταμείου. Βέβαια, μέχρι την τοποθέτηση του εκκαθαριστή με υπουργική απόφαση του περασμένου μήνα, το Δ.Σ. μετατράπηκε από πενταμελές σε επταμελές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλά άλλωστε έχουν γραφτεί στον Τύπο σχετικά με το ότι η συγκεκριμένη διαδικασία της εκκαθάρισης δρομολογεί συνθήκες συγκάλυψης.

Στην ίδια παράγραφο ορίζεται ότι εκκαθαριστής θα είναι υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, Διοικητικού ή Οικονομικού, με τουλάχιστον εικοσαετή προϋπηρεσία και χωρίς να υπάρχουν εις βάρος του πειθαρχικές ποινές. Στην ουσία, ως προσόντα του θα συνεκτιμηθούν η υπηρεσιακή εικόνα και η εμπειρία, προσόντα δηλαδή που διαθέτει η πλειοψηφία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ και είναι πλέον στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας να επιλέξει τον πλέον "κατάλληλο" να φέρει σε πέρας τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Με υπουργική απόφαση μετατίθενται στο μέλλον όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες του υπό εκαθάριση Ταμείου, όπως ο ορισμός τεχνικών συμβούλων για την εκκαθάριση και η τύχη των εκκρεμών συμβάσεων, μεταξύ αυτών και των συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων του. Ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για την εξυγίανσή του προέβλεπε τη μεταφορά των υπαλλήνων του στο ΥΠΠΟΑ. Τώρα, ουσιαστικά, οι περίπου 30 εργαζόμενοί του μένουν μετέωροι. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου μετά την κατάργηση του Ταμείου.

Με την παράγραφο 3 σηματοδοτείται η επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν και τις ρυθμίσεις Ευ. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά, καθώς, για τις δαπάνες που σχετίζονται τόσο με την εκκαθάρισή του όσο και τακτικές, λειτουργικές και έκτακτες, προβλέπεται ότι το Ταμείο θα επιχορηγείται με ποσοστό από τα έσοδα που αποδίδει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο ΥΠΠΟΑ. Κάπως έτσι στο αμαρτωλό παρελθόν έρεε δημόσιο χρήμα προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Σαν να μην πέρασε μια μέρα... Με τη μόνη διαφορά ότι τώρα πλέον το ποσοστό δεν θα πηγαίνει απευθείας από το ΤΑΠ στο ΤΑΥΠΠΟ αλλά μέσω του υπουργείου Πολιτισμού "μετά από αιτιολογημένο αίτημα του εκκαθαριστή".

Το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει και για το επίδομα που θα χορηγείται για τη φιλοξενία των παιδιών των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ σε παιδικούς σταθμούς. Η παράγραφος 4 ορίζει ότι δικαούχοι είναι υπάλληλοι, μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ΥΠΠΟΑ, ωστόσο εξαιρούνται οι υπάλληλοι των εποπτευόμενων οργανισμών του ΥΠΠΟΑ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι υπάλληλοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, από το οποίο θα προκύπτει το κονδύλι για την παροχή αυτού του επιδόματος, δεν δικαιούνται να το παίρνουν, αφού το ΤΑΠ είναι εποπτευόμενος φορέας. Επίσης, όπως και στο παρελθόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα παιδιά των εκτάκτων υπαλλήλων του υπουργείου.

Η εκκαθάριση του Ταμείου προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, ωστόσο το παρελθόν έχει δείξει ότι πρόκειται για διαδικασία πολλών ετών, όπως τουλάχιστον συνέβΗ στην περίπτωση του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL