Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Παραβίαση της νομιμότητας με τη νέα σύνθεση του ΚΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραβίαση της νομιμότητας με τη νέα σύνθεση του ΚΑΣ

Αυτή κι αν είναι επιστροφή στην κανονικότητα που επαγγέλεται από την αρχή της τοποθέτησής της η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Στη ζέση της να σαρώσει οτιδήποτε προέρχεται από την προηγούμενη κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει τη σύνθεση των δύο ανώτατων επιστημονικών συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Με τη διαφορά ότι με το διορισμό της νέας σύνθεσης του ΚΑΣ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου (558/ΥΟΔΔ/13-8-2019) παραβιάζεται ο αρχαιολογικός νόμος.

Η παράγραφος (ε) του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002 αναφέρει ότι για τη σύνθεση των συμβουλίων απαιτούνται “επτά καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι. ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων ή άλλους έγκριτους επιστήμονες, υπαλλήλους ή μη του Υπουργείου Πολιτισμού, με υπερδεκαετή επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση αρχαιοτήτων, την ιστορία της τέχνης, τη γεωλογία, την επιστήμη και τεχνική των υλικών, τη δομοστατική, την εδαφομηχανική ή άλλη επιστήμη σχετική με την προστασία των αρχαίων μνημείων και χώρων, αναπληρούμενους από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα».

Ωστόσο ένα από τα επτά νέα μέλη του ΚΑΣ που διόρισε η υπουργός Πολιτισμού, δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η εφημερίδα πρόκειται για την Ευγενία Γατοπούλου, πρώην Γενική Διευθύντρια Αναστηλώσεων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ η οποία μέχρι τις 31/12/ 2016 είχε μεταπτυχιακό, αλλά όχι διδακτορικό τίτλο. Επομένως δεν μπορεί να έχει τη δεκαετή εμπειρία που σαφώς ορίζει ο νόμος.

Το γεγονός εντοπίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του” κα ζητάει “οποιαδήποτε παρατυπία ή αβλεψία στη Σύνθεση των Ανωτάτων Γνωμοδοτικών Οργάνων να θεραπευτεί άμεσα προκειμένου η αξιοπιστία και η νομιμότητα των εν λόγων οργάνων και των αποφάσεών τους να είναι δεδομένη”. Η νέα σύνθεση του ΚΑΣ υπογραμμίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων “πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002”. Κυρίως όμως συνδέει τη νέα σύνθεση του ΚΑΣ με την ανακοινωμένη ήδη πρόθεση της κυβέρνησης να “επισπεύσει” τις διαδικασίες για το Ελληνικό, με συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 21 Αυγούστου.

“Φαίνεται πως ήταν τέτοια η “σπουδή” να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ωστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος” επισημαίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι πρόκεται για ένα νόμο “τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του”.

“Η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002” αναφέρει ο Σύλλογος και ζητάει “να μην τροποποιηθούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, οι αποφάσεις για το Ελληνικό”.

Δηλώνει, δε, με σαφήνεια ότι οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ “δεν θα αφήσουμε να παραβιαστεί η νομιμότητα”.
 

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL