Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Εθνικό αφήγημα στον πολιτισμό με ολίγη από... εξωστρέφεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό αφήγημα στον πολιτισμό με ολίγη από... εξωστρέφεια

H Επανάσταση ξεκινάει από την οδό Μπουμπουλίνας. Ακολουθώντας το κατά Παπαρηγόπουλο εθνικό αφήγημα, το οποίο επιχειρείται να συνδυαστεί και με ολίγη εξωστρέφεια, και με προμετωπίδα τη θέση ότι ο πολιτισμός είναι οικονομικό και τουριστικό εργαλείο, η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Πολιτισμού ξαναθύμισε τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή αλλά και το βασικό κυβερνητικό στίγμα, που ολοένα και περιστρέφεται γύρω από το "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια", έτσι όπως ξεδιπλώνεται από τις 7 Ιουλίου και μετά.

"Αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για τον χώρο του πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω το πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό, προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό: την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας". Παράλληλα, έθεσε ως ορόσημο το 2021 καθώς "είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σηματοδοτήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο συνδέει την πολιτιστική μας κληρονομιά με την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της εξωστρέφειας. Και έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για το τι θα κάνουμε στον τομέα του πολιτισμού αυτή την εμβληματική χρονιά".

"Επαναστατικά" εγκαίνια για την Εθνική Πινακοθήκη

Έτσι λοιπόν, στις 25 Μαρτίου 2021 θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου εκτός από τις μόνιμες συλλογές θα παρουσιαστεί μια "εμβληματική έκθεση", όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, από έργα με θεματική την εθνική παλιγγενεσία, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μεγάλες εκθέσεις σε μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε το θέμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα", ενώ με ενδιαφέρον διαβάζουμε από το ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε το Μαξίμου ότι "δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις αρχαιολογικές διαδρομές της Μακεδονίας". Ο πρωθυπουργός μάλιστα "ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών που συνδέουν τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, συνδυάζοντας τις τουριστικές υποδομές και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την ανάδειξη της ταυτότητας κάθε περιοχής". Παρά την εσάνς "Διαζώματος" και Αμφίπολης, που αποπνέει η εξαγγελία, ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε στιγμές διασύνδεσης εθνικού ιδεολογήματος με σπουδαία μνημεία της Μακεδονίας.

Στο Silo το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε, σύμφωνα με το Μαξίμου, ότι "τίθεται σε επανεκκίνηση η υλοποίηση του σχεδιασμού για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Silo στο λιμάνι του Πειραιά -που εγκαταλείφθηκε το 2015-, με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μουσείου με μοναδικά εκθέματα και ψηφιακές εκθέσεις, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας". Πώς εγκαταλείφθηκε από το 2015 η υλοποίηση του σχεδιασμού για το Μουσείο, όταν το υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, ενημέρωνε ότι "η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων στη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου έκανε δεκτή τη μετατροπή του κτηρίου Silo στον Πειραιά σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ικανοποιώντας το αίτημα που από το 2015 είχε απευθύνει το ΥΠΠΟΑ", αποδεχόμενη μάλιστα τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στην Υπουργική Απόφαση του Μαΐου του 2019, με την οποία εγκρίθηκε το Master Plan του ΟΛΠ, ο οποίος από την πλευρά του έχει ήδη δεχτεί τη δημιουργία του μουσείου. Όταν μάλιστα το 2017 η τότε γ.γ. του ΥΠΠΟΑ ζητούσε από τον ΟΛΠ να επιστραφεί το Silo στο υπουργείο, για μουσείο ο αντιπολιτευόμενος Τύπος είχε ξεσηκωθεί εναντίον της κίνησης αυτής του υπουργείου.

Σύνδεση πολιτισμού - τουρισμού

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "η σύνδεση του πολιτισμού με τον αθλητισμό, που είναι ούτως ή άλλως ήδη δεδομένη, αλλά και με τον τουρισμό, αποτελεί κεντρική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης" τονίζοντας ότι "ο πολιτισμός μας, κλασικός αλλά και σύγχρονος, είναι το πρόσωπο της Ελλάδος", ενώ χαρακτήρισε το υπουργείο "αναπτυξιακό".

Το 2020 τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα εγκαινιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 οπότε και θα εκτεθούν για πρώτη φορά οι συλλογές του. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης το θέμα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, η επιτυχία της οποίας για το ΥΠΠΟΑ είναι "εθνική υπόθεση". Έτσι ως προτεραιότητα τίθεται "η επίσπευση των διαδικασιών και η παροχή όποιας συνδρομής, για να ξεπεραστούν οι διοικητικές δυσλειτουργίες". Βέβαια, όσες νομοθετικές διαδικασίες ήταν δυνατόν και σκόπιμο να γίνουν, έχουν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συζητήθηκαν επίσης το σχέδιο της υπόγειας ανάπτυξης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η σύνδεσή του με το "Ακροπόλ", τα έργα που υλοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της περιφέρειας, η μετατροπή δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ, η ανάγκη δημιουργίας ψηφιακών υποδομών στα μουσεία της χώρας, ενέργειες ανάμεσα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης και οι γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, Αθλητισμού Γ. Μαυρωτάς και Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL