Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μ. Ψαλιδόπουλος: Σε δύο-τρεις μήνες η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Ψαλιδόπουλος: Σε δύο-τρεις μήνες η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που η Ελλάδα έχει ζητήσει από τον Απρίλιο, «θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο-τρεις μήνες, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα», διατυπώνει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αποπληρωμή «θα ολοκληρωθεί όταν όλα τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης που δάνεισαν την Ελλάδα στο πλαίσιο του "Greek Loan Facility" ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έγκρισης και ψήφισης της σχετικής εισήγησης του ESM. Θα έλεγα δύο/τρεις μήνες, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στο Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ παραδέχεται ότι «δεν λήφθηκαν οι σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή», αναγνωρίζοντας ότι είναι σωστή η κριτική που ασκείται σε ορισμένες βασικές αποφάσεις που έλαβε το Ταμείο για την ελληνική οικονομική κρίση».

Ο κ.Ψαλιδόπουλος σπεύδει, όμως, να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη κριτική ασκείται εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να μην αντανακλά το σύνθετο τοπίο και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το ΔΝΤ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η διεθνής οικονομική συνεργασία δεν είναι ταινία του Χόλιγουντ όπου ο ήρωας αντιδρά ακαριαία σε μια δύσκολη συγκυρία...».

Στον απόηχο της έκθεσης που περιελάμβανε τα «διδάγματα» που αποκόμισε το Ταμείο από την ελληνική κρίση, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος επισημαίνει ότι το ΔΝΤ προσπάθησε να μην ενεργήσει σπασμωδικά μπροστά στην πολυπλοκότητα της ελληνικής κρίσης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναδιάρθρωση του χρέους. Μάλιστα ο κ. Ψαλιδόπουλος εκφράζει εκτενέστερα τις εκτιμήσεις και την ανάλυση του για το συγκεκριμένο θέμα στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Τα Δάνεια της Ελλάδας: 200 χρόνια ανάπτυξης και κρίσεων» που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούνιο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL