Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
ΑΔΜΗΕ: Εθνική επιτυχία η έγκαιρη υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΔΜΗΕ: Εθνική επιτυχία η έγκαιρη υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Στην έγκαιρη προκήρυξη του διαγωνισμού που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής προχωρά ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του Αριάδνη Interconnection.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Διαχειριστής, η Αριάδνη, η θυγατρική του εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή της λεγόμενης “μεγάλης” διασύνδεσης της Κρήτης, την προσεχή εβδομάδα θα δημοσιεύσει τα τεύχη διακήρυξης για τα υποθαλάσσια καλώδια και τους σταθμούς μετατροπής σε Κρήτη και Αττική.

Τον δρόμο άνοιξε σχετική απόφαση της ΡΑΕ που εξουσιοδοτεί την εταιρεία να προβεί χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια της προκήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου. Μάλιστα στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά: “η κατασκευή της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική πρέπει να ακολουθήσει τάχιστα τον δρόμο της υλοποίησης υπό οποιοδήποτε καθεστώς και συνθήκες”.

Με βάση την προαναφερθείσα απόφαση, η Αριάδνη θα αποστείλει έως σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου, τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, επισημαίνοντας τα στοιχεία που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ και θα ακολουθήσει η δημοσίευση των τευχών διακήρυξης.

Ως εθνική επιτυχία χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και της Αριάδνης Μ. Μανουσάκης την εξέλιξη αυτή, καθώς το έργο θα ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος και η ολοκλήρωσή του θα οδηγήσει στην πλήρη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης από καθαρότερες πηγές ενέργειας το 2022. Σημείωσε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού συντελείται έγκαιρα μετά από εργώδεις προσπάθειες των ελληνικών αρχών του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες.

Όπως τόνισε, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αντιλαμβάνονται ότι το έργο αυτό είναι εθνικής σημασίας, κάτι που κατέστη σαφές και από την πρόσφατη παρέμβαση Ελλήνων Ευρωβουλευτών τεσσάρων κομμάτων, που τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του έργου το ταχύτερο δυνατόν.

Αναφέρθηκε, τέλος, στα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη “ενός από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής ιστορικά στην Ελλάδα”, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του, ενώ με την έγκαιρη έναρξη του έργου, το 2019, προβλέπεται ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου θα διπλασιαστούν σε σχέση με το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL